Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb merényletet követett el egy rendőregyenruhás tálib felkelő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 20. 7:28

Öt rendőrt lőtt agyon június 19-én, szerdán egy rendőregyenruhás tálib merénylő a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. Fahim Muszaszai, Geresk körzet kormányzója közölte, hogy a támadó elmenekült, és fegyvereket, valamint lőszereket vitt magával. Egy tálib felkelőről van szó, aki beszivárgott a rendőrség soraiba. Kari Juszuf Ahmedi tálib szóvivő is megerősítette, hogy a merénylő a felkelők közé tartozik.

Egyenruhát viselő afgánok rendszeresen ölnek meg az afgán biztonsági erők és a nyugati szövetségesek kötelékében szolgáló katonákat és rendőröket. Nem minden esetben merényletről van szó, előfordul, hogy kiváltó okként vita vagy a sértett önérzet szolgál.

Az afgán kormány kedden még arra készült, hogy a tálibok küldötteivel megvitatja a béketárgyalások lehetőségét. Karzai elnök azonban szerdán már úgy nyilatkozott, hogy ilyen egyeztetésre csak akkor kerül sor, ha a tálibok felhagynak az erőszakkal, továbbá beleegyeznek, hogy a tárgyalások közvetlenek, kétoldalúak legyenek.

Egy tálib szóvivő szerdán arról beszélt, hogy nem kívánják leállítani támadásaikat, hiszen „jelenleg nincs tűzszünet".

Az afgán belügyminisztérium szerdai jelentése szerint az afgán rendőrség a hadsereggel és a NATO vezette szövetségesekkel karöltve végrehajtott tisztogató akcióban 25 tálib harcost ölt meg, és 14-et megsebesített. A rajtaütéseket Kandahár, Zábul, Vardak, Gazni, Faráh, Nimrúz és Nangarhar tartományokban hajtották végre. Az akcióban három afgán rendőr is megsebesült.

CímkékAfganisztán