Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb offenzívát indított az iraki hadsereg az Iszlám Állam ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 6. 14:12

Az iraki hadsereg január 5-én, csütörtökön bejelentette, hogy „katonai műveletet” kezdett a Szíriával határos Anbár tartomány nyugati térségében az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen, amelyet a biztonsági erők október közepe óta az észak-iraki Moszulban is támadnak.

Az újabb offenzíva helyszíne alapvetően egy sivatagos, gyéren lakott vidék, de stratégiailag fontos, mivel éppen az IÁ által Szíria és Irak egy részén kikiáltott kalifátus központjában található.

A Jordániával és Szaúd-Arábiával is határos Anbár tartományban törékeny a biztonsági helyzet annak ellenére, hogy az iraki erők 2016-ban visszafoglalták a térség két legfontosabb városát, Ramádit és Fallúdzsát.

A mostani offenzíva elsődleges célja Ana település, továbbá Rava és Kadim felszabadítása.

A hadsereget a műveletben a helyi törzsi harcosok mellett a Washington vezette nemzetközi koalíció légiereje is támogatja.

Moszul keleti részének már mintegy 70 százalékát visszafoglalták az iraki erők az Iszlám Állam nevű terrorszervezettől – közölte az észak-iraki város felszabadítására indított közös katonai műveleti parancsnokság vezetője a Reuters hírügynökségnek adott interjúban Erbílben.

Tálib Sagáti altábornagy – aki egyben az iraki terrorellenes erők vezetője is – úgy vélte, a következő napokban az iraki hadsereg eléri a várost kettészelő Tigris folyót, és az egész keleti városrészt felszabadítják a szélsőséges fegyveresek uralma alól. Moszul nyugati oldala viszont egyelőre továbbra is teljes mértékben az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll.

Tálib Sagáti kiemelte: a moszuli lakosok sokat segítettek az iraki erőknek azzal, hogy információkat közöltek a terroristák rejtekhelyeiről, mozgásáról és fegyvereiről. Több szélsőséges harcost sikerült elfogni vagy megölni a lakosságtól származó információknak köszönhetően.

Az iraki parancsnok kiemelkedőnek nevezte a hadsereget légi csapásokkal és katonai tanácsokkal támogató nemzetközi koalíció szerepét. Sagáti szavai szerint az Iszlám Állam szervezete szétmorzsolódik a rá nehezedő nyomás alatt. Az iraki erők úgy tudják, hogy a csoport több vezetője családjával együtt már menekül Irakból.