Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyi 2026 – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. január 6. 15:19

Az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programját indítja el 2017 januárjától a Magyar Honvédség, Zrínyi 2026 néven – jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. A haderő társadalmi kapcsolatainak szorosabbra fonása, illetve a tervezett technikai fejlesztések mellett folytatódik a katonák ütemezett illetményemelése is.

1596025810
A média képviselőivel folytatott háttérbeszélgetésen ismertette a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség 2017-es terveit, elképzeléseit dr. Simicskó István, az elmúlt év december 20-án.

– Szeretnénk felfelé ívelő pályára tenni a Magyar Honvédséget a fejlesztéseken, a forrásbővülésen keresztül. Ez a törekvés a NATO-n belül hozott döntésekkel is összhangban van – szögezte le a tárcavezető. A Magyar Honvédség a rendszerváltás után komoly változásokon, a társadalomhoz, a gazdasághoz hasonlóan rengeteg próbatételen ment keresztül.

– Az elképzelések általában mindig arra az eredményre vezettek, hogy állományában és képességeiben is csökkent a honvédség; átütő haderő-fejlesztési koncepció, talán a Gripenek beszerzését leszámítva, nem is történt – mondta a miniszter.
A tárca most szeretné erősíteni a honvédség képességeit, hatékonyabbá tenni működőképességét.

– Új kihívásokkal kell szembenéznünk a terrorcselekmények, a migrációs válsághelyzet révén. Válaszokat kell adnunk arra, hogyan képzeljük el Magyarország biztonságának garanciáit a mai változó nemzetközi környezetben – hallhattuk.

A kormány már ennek jegyében fogadott el egy komoly terrorellenes intézkedési csomagot: az alaptörvénybe bekerült a terrorveszély-helyzet fogalmi köre, amelynek elrendelésével a Magyar Honvédség erre felkészített erői is segíthetik a rendőrség munkáját.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 13-án, pénteken megjelenő számában!

CímkékZrínyi 2026