Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapás katonák és az iszlamisták között Bengáziban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 28. 14:07

Három katona életét vesztette a kelet-líbiai Bengázi városában, amikor a hadsereg különleges egységei ismét összetűzésbe kerültek az iszlamistákkal – közölték november 27-én, szerdán helyi biztonsági és egészségügyi tisztségviselők.

Az összecsapások hétfőn kezdődtek a katonák és az Anszár as-Saría nevű fegyveres szalafita csoport fegyveresei között. A tűzpárbajban kilencen haltak meg, negyvenkilencen pedig megsebesültek. A harcok szerda hajnalban folytatódtak a kikötőváros három negyedében is.

Az utóbbi néhány hónapban folyamatosan romlik a közbiztonság Líbia második legnagyobb városában. Az iszlamisták saját ellenőrzőpontokat állítottak fel, és mindennaposak a pokolgépes merényletek.

A törékeny biztonság miatt a nyugati hatalmak több segélyt ígértek a líbiai hadseregnek, hogy megfékezze azokat a fegyveres csoportokat, amelyek két évvel ezelőtt részt vettek Moammer el-Kadhafi diktátor megbuktatásában, azóta viszont folyamatosan megkérdőjelezik a líbiai kormányzat hatalmát.

Az Anszár as-Saríát Moammer el-Kadhafi diktátor bukása után, 2011-ben hozták létre. A szalafita csoport azóta több merényletet követett el az igazságszolgáltatás és a biztonsági erők tagjai ellen. Többek szerint a szervezet felelős a bengázi amerikai konzulátus elleni támadásért is, amelyben a nagykövet és három amerikai vesztette életét. A szervezet tagadja, hogy köze lenne a merénylethez.