Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb sikertelen öngyilkos merénylet Maliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 11. 14:06

Újabb, ezúttal is sikertelen öngyilkos merénylet volt Mali északi részében február 10-én, vasárnapra virradóan – közölték katonai források Gao városban.

A feltehetően iszlamista merénylő ennek a városnak az északi bevezető útján felállított ellenőrző pontot vette célba, de csak magával végzett. Leszakadt fejét még reggel is látni lehetett a földön – jelentette egy francia tudósító.

A robbanás éjjel 11 körül történt helyi idő szerint. Ezt követően iszlamista fegyveresek tüzet nyitottak a pontot őrző mali katonákra, közülük az egyik könnyebben megsebesült, akárcsak az első, pénteki öngyilkos merényletben.

A 80 kilométerre lévő Bourembe, s onnan Kidalba vezető utat elővigyázatosságból lezárták.

A délelőtt folyamán egy hat csapatszállító járműből álló francia katonai konvoj érkezett a helyszínre. A katonák átkutatták a környéket, több gyalogsági aknát is találtak, és ellenőrzött robbantással megsemmisítik őket.

Maliban a francia katonaság elűzte az északi városokból az iszlamistákat, akik a hegyek közé menekültek, de egyes pontokon kezdenek visszaszivárogni és gerillaháborút folytatni. A mali hadsereg egyelőre gyenge ahhoz, hogy biztosítsa az egész területet, a segítségül felajánlott afrikai katonaság telepítése pedig elhúzódik, s emiatt további iszlamista merényletekkel és rajtaütésekkel kell számolni.