Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb több mint háromszáz török katonát függesztettek fel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 14. 14:33

Felfüggesztettek 291 katonát vasárnap a török haditengerészetnél, további 19-et pedig elbocsátottak a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében – közölte a védelmi minisztérium a hivatalos Twitter-fiókján. 

A gyanúsítottak között 183 tiszt és 127 altiszt van, az állítják róluk, hogy kapcsolatban lehetnek Fethullah Gülen muzulmán hitszónok hálózatával. Gülen korábban évekig Recep Tayyip Erdogan elnök egyik legfontosabb szövetségese volt, de viszonyuk megromlott, ezért az Egyesült Államokba menekült.

Ankara a muzulmán hitszónokot és nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a júliusi hatalomátvételi kísérletért.

A feltételezett összeesküvők és támogatóik ellen indított átfogó, olykor koncepciózus nyomozások a haderő mellett főként a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik.

A török haderőtől eddig több mint 4000 katonát menesztettek, köztük a tábornoki kar mintegy 40 százalékát. A katonai állomány létszáma november 2-án 359 289 volt, amelyből 28 805 ember tiszti, 66 429 pedig altiszti rendfokozatot viselt. De ellenzéki politikusokat és rendszerkritikus újságírókat is bebörtönöztek az elmúlt hónapokban.