Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb véres merényletek Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 29. 19:12

Ismét számos robbantásos merényletet követtek el Irak különböző pontjain, legalább 28 ember vesztette életét és több tucatnyian megsebesültek – közölték a hatóságok.

A Bagdadtól 95 kilométerre délre fekvő Hilla városban öt percen belül három, autóba rejtett pokolgép robbant fel piacok és üzletsorok közelében. Kilenc ember meghalt és huszonegyen megsebesültek.

A fővárostól északra lévő Szamarrában öngyilkos merénylő robbantott egy rendőrségi ellenőrzőpont közelében. A támadás három rendőrrel végzett, többen megsebesültek.

Az észak-iraki Tikrítben a tartományi rendőrfőnök volt a célpontja egy merényletnek. Az illető végül sértetlenül megúszta a robbantást, de kórházi források szerint három civil életét vesztette. Szalaheddin tartományban még hárman estek áldozatul további robbantásos merényleteknek.

Bagdadban három pokolgép összesen hat ember halálát okozta, Moszulban pedig különböző fegyveres támadásokban négyen vesztették életüket.

Az idei a legvéresebb év Irakban 2007 óta, amikor az ország a polgárháború szélén állt. Csak októberben közel ezer, novemberben pedig eddig már több száz – az AP szerint több mint 400, az AFP adatai szerint csaknem 600 – halálos áldozata volt az erőszaknak. A merényletek április óta szaporodtak el, amikor a hatóságok – egyelőre kézzelfogható eredmény nélkül – véres leszámolást indítottak a síita kormánnyal szemben álló szunnita lázadók ellen.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában a szomszédos Szíriában folyó polgárháború, az iraki állam bénultsága és a mindent átható korrupció is szerepet játszik.