Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újraindulhatnak a szíriai béketárgyalások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 3. 23:30

A szíriai vezetők és ellenzékiek minapi oroszországi látogatásain Moszkvának sikerült kicsikarnia egy elvi megállapodást a szíriai háború lezárását célzó tárgyalások újrakezdéséről, de annak időpontját még nem tűzték ki – írta az AFP francia hírügynökség.

Oroszország novemberben fogadott egy civilekből és katonákból álló ellenzéki küldöttséget, élén Ahmed Moáz el-Hatíbbal, a Szíriai Nemzeti Koalíció volt vezetőjével, majd egy másik, Valíd Moallem külügyminiszter vezette delegációt is. Butaina Saban, Bassár el-Aszad szíriai elnök tanácsadója pozitívnak minősítette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket. Hozzátette: a szíriai kormány elfogadta azt az orosz indítványt, hogy az ellenzékkel folytatott tárgyalás révén keressék a politikai megoldást.

Irán mellett Moszkva a szíriai rendszer legfőbb szövetségese a nyugati és arab országok támogatta fegyveres lázadással szemben.

Egy nevének elhallgatását kérő, a szíriai küldöttséghez közel álló vezető szerint Moszkva többekkel is kapcsolatban áll, de azt nem árulta el a forrás, hogy mely országok ezek.

Az év elején két találkozót tartottak Genfben az Egyesült Államok és Oroszország vezetése alatt, de mindkettő kudarccal végződött.

A tárgyalások Aszad hatalomban tartása, a terrorizmus elleni harc és az átmeneti kormány kérdésén feneklettek meg. Azóta azonban megváltozott a helyzet: Aszadot júniusban hét évre újraválasztották, bár a Nyugat és az ellenzék megkérdőjelezte a választások tisztaságát, és a Szíria és Irak egyes területeit ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam (IÁ) radikális iszlamista csoport elleni harc lett az elsődleges kérdés.

Az ellenzéki koalíció továbbra is befolyásosnak számító korábbi vezetője, Moáz el-Hatíb kedden kijelentette az AFP-nek: kész tárgyalni a rendszerrel, hogy véget vessenek immár több mint 200 ezer ember életét kioltó vérengzésnek. A Katarban tartózkodó politikus elmondta: annak érdekében, hogy véget vessenek az emberek szenvedésének, kész elfogadni, hogy Aszad átmenetileg hatalmon maradjon. „Természetesen távoznia kell, de van értelme annak, hogy egy meghatározott időpontban érjen véget a mandátuma" – mondta.

Az ellenzék összefogására alkalmas ellenzékiek között van még a jelenleg Moszkvában élő Kadri Dzsamil volt ellenzéki és egykori miniszterelnök-helyettes, valamint Hajtam Manna Párizsban élő ellenzéki.

Dzsamil elmondta, hogy megkapta az orosz diplomácia meghívását, azt azonban nem tudta megerősíteni, hogy a tárgyalások decemberben lennének Moszkvában.

A damaszkuszi kormányhoz közel álló al-Vatan című napilap főszerkesztője, Vadda Abdel-Rabbo szerint „világos, hogy Moszkva előrehaladást akar. A szíriai kártyák nagy része mára a kezében van, és súlya van a nemzetközi porondon".

A két támogatója – Katar és Szaúd-Arábia – között hánykolódó szíriai ellenzéki koalíció nehéz helyzete és Washingtonnak az IÁ dzsihádistái elleni harcra való összpontosítása késztette Moszkvát, hogy bevesse befolyását a helyzet megoldása érdekében. A szíriai küldöttséghez közel álló vezető elmondta, hogy Washington szerepéről nem kérdezték ugyan az orosz tárgyalófelet, de nem gondolná, hogy az amerikaiak részvétele nélkül sikerrel járnának. „Mindenkinek a beleegyezését megpróbálják megszerezni" – tette hozzá.