Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ukrajna az európai értékeket is védi az agressziótól”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 12. 17:43

Lengyelországban az emberek megértik, hogy Ukrajna nemcsak a Donyec-medencét, hanem egész Ukrajnát és az európai értékeket is védi az agressziótól – jelentette ki az utóbbi napokban kiújult kelet-ukrajnai harcokkal kapcsolatban Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter azon a sajtóértekezleten, melyet lengyel partnerével, Grzegorz Schetynával tartottak csütörtök délután Varsóban.

A két miniszter a lengyel és az ukrán külügyi tárca vezetésének varsói egyeztetése szünetében találkozott az újságírókkal. Közös lengyel-ukrán külügyi konzultációkat évente tartanak, a legutóbbi tavaly májusban volt Kijevben.
Schetyna a sajtóértekezleten kijelentette: Lengyelország az ukrán ügyek uniós „nagykövete" szeretne lenni. „Mindig fellépünk az ukrán ügy – a szuverenitás, a határok sérthetetlensége, a területi integritás mellett" – tette hozzá.
Schetyna az ukrán reformoknak nyújtott lengyel támogatásról is beszélt. Mint elmondta, a tárgyalások során a két ország kapcsolatában fennálló „nehéz témákat", ezen belül az ukrán parlament által áprilisban elfogadott, a huszadik századi történelemre vonatkozó törvényeket is érintették. A törvények egyebek között az Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA) is beemelték az Ukrajna függetlenségért küzdő huszadik századi szervezetek közé.

Az UPA harcosai az 1943 nyarán elkövetett úgynevezett volinyi (Volhínia) mészárlás során Nyugat-Ukrajna német megszállás alatt lévő részén közel százezer lengyelt gyilkoltak le.
Klimkin az uniós Keleti Partnerség egyes tagországainak külügyminisztereivel együtt részt vesz a pénteken kezdődő Wroclawi Világfórum (Wroclaw Global Forum 2015) elnevezésű nemzetközi konferencián is.