Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajnai tüntetések – Catherine Ashton az erőszak beszüntetésére szólított fel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 30. 21:00

Az erőszak beszüntetésére és valódi párbeszéd megkezdésére szólította fel az Ukrajnában egymással szemben álló feleket január 29-én, szerdán Kijevben Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy „sokkolta" őt, amit „sokak beszámolói alapján" az ukrajnai helyzetről megtudott. „Ezért a legfontosabb, megállítani az erőszakcselekményeket és a megfélemlítéseket" – hangsúlyozta. Mint mondta, aggasztják őt az emberek eltűnéseiről szóló beszámolók is.

„Meg kell fékezni az erőszakot, bárhonnan is jöjjön" – szögezte le Ashton.

Elmondta, hogy a nap folyamán találkozott mindkét oldal képviselőivel. Megbeszélést folytatott Viktor Janukovics ukrán elnökkel. Meglátása szerint a felekben megvan a szándék, hogy „kiutat keressenek a kialakult helyzetből".

Eközben a parlament úgy határozott, hogy addig folytatják szerdán az ülésezést, amíg meg nem szavazzák azt az amnesztiatörvényt, amely az ellenzéki tiltakozóakciók résztvevőinek büntetőjogi felelősség alóli mentességéről szólna.

Jelenleg a parlament előtt több javaslat is van.

Az ellenzék ragaszkodik ahhoz, hogy feltétel nélkül részesüljenek amnesztiában a tüntetések résztvevői, minden más tartalmú javaslatot elfogadhatatlannak tart.

A kormányzó Régiók Pártja viszont az amnesztiát ahhoz a feltételhez köti, hogy a tüntetők előbb tegyék szabaddá a hivatali épületeket, az utakat és az utcákat.

Az ülésezés egyelőre szünetel, Volodimir Ribak házelnök elvonult a frakcióvezetőkkel egyeztetni.