Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tucatnyi lázadóval végeztek francia katonák a Közép-afrikai Köztársaságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 30. 22:08

A Séléka muszlim lázadócsoport tucatnyi harcosával végeztek francia katonák a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban – közölte január 29-én, szerdán egy diplomáciai forrás.

Az összecsapás a lázadókat elszállásoló RDOT katonai tábor előtt történt kedden. Először a Séléka tagjai lőttek, majd a francia egyenruhások egy harckocsit bevetve viszonozták a tüzet. A francia oldalon nem volt veszteség.

A Séléka tavaly döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muszlim szövetség fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között.

A vérontások beszüntetésére Franciaország – az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel beavatkozott. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 4600 afrikai békefenntartó megsegítésére. A konfliktus nyomán már több mint ezren vesztették életüket, és közel egymillióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

A Séléka két nagy fővárosi táborát hétfőn elkezdték kiüríteni, és Bangui északi kijáratánál található RDOT táborba irányítják át a csoport tagjait. Katonai források szerint szerdán a szövetség mintegy ezer harcosa került át ez utóbbi létesítménybe.

Az ENSZ BT kedden egyhangúlag jóváhagyta, hogy az Európai Unió katonákat küldjön az afrikai országba az ott állomásozó francia haderő és az Afrikai Unió egységei támogatására.