Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővült a rekreációra jogosultak köre a Magyar Honvédségben

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. január 31. 7:31

A tavalyi szabályváltozások értelmében többen vehetik igénybe a honvédség nyújtotta, kedvezményes rekreációs és üdülési lehetőségeket. A belföldi helységek – mint Mátraháza vagy Balatonkenese – mellett akár Spanyolországban vagy Hollandiában is pihenhet, aki jelentkezik a meghirdetett időpontokra – mondta el honvedelem.hu-nak Aulechla József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll, Rekreációs és Kulturális Igazgatóság igazgatója.

Az üdültetéssel foglalkozó szervezeti egység 2013 márciusában került a főváros legnagyobb alakulatához a felügyelete alatt lévő ingatlanokkal együtt, mint például a mátraházi, a bujáki és a Mályiban lévő Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ (KORK). A balatonkenesei rekreációs létesítmény ugyan közvetlenül a vezérkarfőnök alárendeltségébe került, míg a Badacsonylábdihegyen és Csopakon található regeneráló központok üzemeltetését továbbra is az MH Összhaderőnemi Parancsnokság végzi, azonban a szakmai koordinációt az Igazgatóság Rekreációs Alosztálya látja el – tette hozzá az ezredes.

Az igazgató szerint az alapvető szabályok nem változtak, tehát az üdültetés, a továbbképzés, a rekreáció rendje és az ezekre való jelentkezés ugyanúgy zajlik, mint eddig, azonban a legutóbb kiadott miniszteri rendelet, illetve a vonatkozó HM-utasítás értelmében bővült az igényjogosultak köre, így már az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei is igénybe vehetik a kedvezményeket.

1595966440
Mátraháza: ahol harapni lehet a gyantaillatú levegőt

Az Igazgatóság végzi a nemzetközi csereüdültetéssel kapcsolatos koordinációs munkát is, ami azt jelenti, hogy a partnerországok felajánlása alapján minden évben kedvezményesen nyaralhat külföldön az, aki jelentkezik a meghirdetett helyek valamelyikére. „Azt gondolom, hogy nagyon szép helyekre juthatnak el már évek óta a kollégáink, például Franciaországba, Görögországba,
Hollandiába, Németországba, Olaszországba és Portugáliába" – hívta fel a figyelmet az igazgató. 2014-ben egyébként csak Spanyolországba három helyszínre is van kedvezményes üdülési lehetőség.

Az üdülési igényeket továbbra is a megfelelő nyomtatványon kell jelezni. A Rekreációs Alosztály munkatársai az adatlapok feldolgozása után kiértesítik a jelentkezőt, hogy mikor és hova tud menni. Főszezonban alapvetően regeneráló üdültetések, elő- és utószezonban pedig általában kiképzési és továbbképzési rendezvények vannak, viszont a nagyobb üdülőhelyeken, mint például Mátraházán és Bujákon a szabad kapacitás függvényében egész évben lehet pihenni, akár hétköznap is.

„Azt szeretnénk elérni, hogy mindig telt ház legyen az üdülőkben, ezért törekszünk azok minél jobb kihasználására akár kereskedelmi tevékenységgel is, vagyis civileket is szívesen látunk, ha van szabad hely" – mondta az ezredes.
Az igényjogosultak közé tartoznak egyébként az aktív és a nyugállományú katonák, a műveleti tartalékosok, illetve közvetlen családtagjaik.

1595966440
Balatonkenese: a strand melletti kikötő

Az igazgatóság kiemelten kezeli az aktív szolgálatot teljesítők és a műveleti területről hazatérők igényeit, illetve a hajózó, a búvár és az ejtőernyős állomány kondicionáló kiképzését.
„A regeneráló központok mindegyike nagyon jó lehetőséget biztosít a pihenésre, sok helyen van sportpálya, lehet úszni, teniszezni, pingpongozni, edzeni és szaunázni" – mondta Aulechla ezredes. Ráadásul ezek a helyszínek zömében közel vannak egyéb nevezetességekhez, így a környéken kirándulni is lehet, vagy nagyobb túrákkal egybekötni a felfrissülést.

„A továbbképzéseket továbbra is a különböző katonai szervezetek rendelik meg az Igazgatóságtól, és azok határozzák meg a képzések témáját is, mi a helyet és a feltételeket biztosítjuk a lebonyolításhoz" – mutatott rá, hozzátéve, hogy az előző esztendőkhöz képest, hasonló anyagi háttér mellett, növelni tudták a kiképzési napok számát.


Fotó: archív