Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajnának egységes EU-ra van szüksége a válság békés rendezéséhez

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 3. 7:48

Ukrajnának egységes Európai Unióra van szüksége az ország keleti részét sújtó válság békés rendezésére kidolgozott minszki megállapodás végrehajtásához – mondta Petro Porosenko egy február 2-ai, csütörtöki német lapinterjúban, amelyben óvott az Oroszország elleni szankciók fellazításától.

Az Oroszország ellen az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt elrendelt büntetőintézkedések „elsietett lazítása" megerősítené az orosz agressziót, és „egész Európát veszélybe sodorná" – húzta alá Petro Porosenko a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban arra a felvetésre, hogy Donald Trump amerikai elnök a szankciók visszavonása mellett foglalt állást.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy „a szankciók működnek", Oroszország nagy árat fizet az agresszióért, így az oroszok életszínvonala jelentősen süllyed, és gyengül a rubel.
Ukrajna nem szorul katonai segítségre, és az EU-tól leginkább egységes fellépésre van szüksége. Egy „egységes EU Németország és Franciaország vezetésével rá tudja bírni Oroszországot a minszki megállapodás végrehajtására" – emelte ki Porosenko.
Mint mondta, olyan Európát szeretne, amely „erősebb és egységesebb", és hangsúlyozta, hogy az EU-nak fel kell lépnie a közösség összetartását nagy veszélybe sodró jobboldali populizmus ellen. Ez Olaszországra, Ausztriára, Magyarországra, de Németországra is vonatkozik – mondta Petro Porosenko.

Az Európa-párti erőknek egy „új kommunikációs stratégiával" kell fellépniük az Oroszországból érkező „populista propagandával" szemben, így az EU jól tenné, ha elindítana egy orosz nyelvű nemzetközi televíziót, hogy az orosz ajkú választók rendelkezzenek „alternatív információforrással" az olyan „propagandacsatornákkal" szemben, mint az RT – fejtette ki az ukrán államfő.

Arra a felvetésre, hogy Donald Trump lenézi a NATO-t, kiemelte, hogy a NATO elengedhetetlenül fontos, a transzatlanti együttműködés gyengítése pedig súlyos felelőtlenség lenne. Az amerikai elnök azonban csak a finanszírozásról akar vitát indítani, és nem kérdőjelezi meg a védelmi szövetséget – mondta.
Hazája esetleges NATO-tagságáról Petro Porosenko azt mondta, hogy népszavazást tartanak a csatlakozásról, és ha az ukránok a belépés mellett döntenek, mindent megtesz majd azért, hogy Ukrajnát felvegyék a szövetség tagjai közé.