Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán válság: a kivonásra váró nehézfegyverek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 17. 15:37

A múlt heti minszki megállapodás értelmében a Kelet-Ukrajnában harcoló oroszbarát szakadároknak és az ukrán hadseregnek a szombat éjfélkor életbe lépett tűzszünet második napján meg kell kezdeniük a nehézfegyverzetük visszavonását a konfliktusövezetből, és 14 nap alatt be kell fejezniük, egy 50-140 kilométer széles biztonsági övezetet kialakítva.

A csütörtökön aláírt dokumentumnak – amely hivatalosan az előző szeptemberben létrejött, de be nem tartott minszki megállapodás „végrehajtását előirányzó intézkedéscsomag" nevet viseli – második pontja a 100 milliméteres és annál nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverekre vonatkozóan legalább 50 kilométer, a rakéta-sorozatvetőkre vonatkozóan 70 kilométer, míg a taktikai rakétarendszerek számára 140 kilométer széles biztonsági övezet kialakítását írja elő.

A feleknek úgy kell kialakítaniuk a kijelölt szélességű biztonsági zónákat, hogy egyenlő távolságra vonják vissza fegyvereiket: az ukrán kormányzati csapatoknak a jelenlegi frontvonaltól, a szakadároknak azonban a tavaly szeptember 19-i minszki megállapodásban rögzített vonaltól számítva.

A taktikai rakétarendszerek közül a megállapodás öt fegyvert említ név szerint, ezek a Tornado-SZ, az Uragan, a Szmercs, a Tocska és a Tocska-U típusú rendszerek.

Az Uragan egy 220 milliméter űrméretű, 16 vetőcsővel rendelkező nehéz rakéta-sorozatvető, amely az 1970-es években állt hadrendben a szovjet hadseregben. Hatótávolsága 35 kilométer. Mind Oroszország, mind Ukrajna számos ilyen rendszerrel rendelkezik. Az orosz modelleket Zil katonai járművekre, az Ukrajnában gyártott darabokat Kraz teherautókra szerelték fel.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelentése szerint – más fegyverek mellett – a szakadár területekről indított Uragan-rakétákkal lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol egy lakónegyedét január végén. A támadásban 29 civil vesztette életét. Orosz illetékesek ezzel szemben azt hangoztatták, hogy az ukrán hadsereg több Donyec-megyei települést lőtt Uragan rendszerekkel.

Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonapolitikai Kutató Központ vezetője korábban azt írta, hogy az Uragan „komoly dolog, egy sortűzzel eltörölhető vele a föld színéről egy olyan város fele, mint Szimferopol", a Krím fővárosa.

Az Uragannál fejlettebb rendszernek számít a Szmercs, amelyet az 1980-as évek végén állítottak hadrendbe a szovjet hadseregben. A rendszer űrmérete 300 milliméter, 12 vetőcsővel rendelkezik, hatótávolsága 95 kilométer, teherautó alvázakra szerelik. Az utóbbi napokban mind az ukrán hadsereg, mind az oroszbarát szeparatisták azzal vádolták a másik felet, hogy Szmercs ütegekkel támadta a másik fél állásait.

A megállapodásban név szerint említett nehéz rakéta-sorozatvetők közül a Tornado-SZ a legújabb és legmodernebb fegyver. Ezt a típust az elmúlt évtizedben fejlesztették ki Oroszországban a Grad, az Uragan és a Szmercs rendszerek leváltására, és csak az utóbbi években kezdték el gyártani. A rendszer hat darab 300 milliméteres rakétát lő ki egyszerre, hatótávolsága 120 kilométer. Orosz médiajelentések szerint ez a típus sokkal hatékonyabb elődjeinél, ami egyebek mellett annak köszönhető, hogy a célra vezetéshez a Glonaszsz orosz műholdas navigációs rendszert használja.

A múlt héten az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy a frontvonaltól 50 kilométerre lévő Kramatorszk városában Tornado rakéták csapódtak be.

Rácz András és Sinikukka Saari, a finn külügyi intézet kutatói pénteken megjelent gyorsértékelésükben azt írták, hogy a rendszer 2012-ben állt hadrendbe az orosz hadseregben, és a világon más fegyveres erő nem használja azt. Így megállapításuk szerint, ha valóban vannak Tornado rendszerek Kelet-Ukrajnában, azok „nem jöhettek máshonnan, csak Oroszországból", vagyis közvetve bebizonyosodott a Moszkva által következetesen tagadott orosz fegyveres részvétel a viszályban.

Kijev, az EBESZ, a NATO és nyugati titkosszolgálatok értékelései szerint Moszkva látja el fegyverrel és utánpótlással a szakadárokat, de az orosz vezetés ezt tagadja. Korábban számos kijevi és független beszámoló szólt arról, hogy orosz hadoszlopok lépték át a két ország határát a szakadárok által ellenőrzött területeken.

A múlt csütörtöki minszki megállapodás említi még a Tocska és a Tocska-U harcászati rakétarendszereket. Előbbi az 1970-es, utóbbi az 1980-as években lett rendszeresítve a szovjet hadseregben, ma az ukrán és az orosz fegyveres erők is rendelkeznek e két típussal. Hatótávolsága 70, illetve 120 kilométer. Számos különböző, de legfeljebb 480 kilogramm tömegű robbanófej indítására alkalmas, köztük nukleáris fegyverek célba juttatására is képes.

Orosz híradások korábban arról számoltak be, hogy az ukrán hadsereg Tocska-U rendszerrel lőtte a szakadárok kezén lévő Donyeck városát.