Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vádat emeltek a párizsi robbantások egyik irányítója ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 4. 8:32

Vádat emeltek a 2015 novemberében elkövetett párizsi terrortámadások egyik feltételezett irányítója, Yassine Atar ellen – közölte a belga főügyészség június 2-án, pénteken.

A főügyészség nyilatkozata szerint a 30 éves belga állampolgárságú fiatalembert terrorista csoportban való részvétellel, annak irányításával, és a 2015. novemberben, Párizsban elkövetett terrortámadás összehangolásával vádolják.
Yassine – akit a Brüsszelben, két helyszínen elkövetett merényleteket követően tartott rendőrségi akciók során fogtak el – testvére a terrorista kapcsolatokkal rendelkező Oszama Atarnak, akit úgy a novemberben Párizsban, mint a tavaly márciusban, Brüsszelben elkövetett terrortámadások egyik kitervelőjeként tartanak számon.

Az álnéven bujkáló, vagy egyes feltételezések szerint Szíriába távozott Oszama hollétéről nincsenek biztos információk. Yassine és Oszama Atar egyébként unokatestvérei voltak a brüsszeli öngyilkos merényleteket elkövető Bakraoui fivéreknek.
2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben 32-en meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar.

2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.
Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.