Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váratlan Tillerson-látogatás Bagdadban az iraki-kurd rendezésért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. október 25. 14:18

A kurd önrendelkezés körüli konfliktusuk és területi vitáik tárgyalásos megoldására szólította fel az iraki kormányt és Kurdisztán vezetését október 23-án, hétfőn Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Washington álláspontjáról Tillerson azelőtt nyilatkozott, hogy megkezdte bagdadi tárgyalásait Haider el-Abádi iraki kormányfővel.

Abádi a maga részéről ismét védelmébe vette az Irán által támogatott síita milíciák iraki szerepét, visszautasítva az amerikai külügyminiszter egy nappal korábban megfogalmazott bírálatát. A két politikus vasárnap a szaúdi fővárosban is találkozott, ahol Tillerson azt mondta: itt az ideje, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésében Bagdadnak segédkező milíciák „hazatérjenek".

Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet Irakból való kiszorításában szintén katonai segítséget nyújtó Washington attól tart, hogy Irán saját regionális befolyásának megerősítésére akarja kihasználni iraki és szíriai jelenlétét.

„Aggódunk és egy kicsit szomorúak vagyunk" – mondta bagdadi megbeszélései előtt Tillerson. „Bagdadban és Erbílben is barátaink vannak, és minden felet arra bátorítunk, hogy kezdjenek párbeszédbe, és minden nézeteltérésüket vitassák meg" – fűzte hozzá.

Az amerikai kormány Bagdad pártjára állt, amikor érvénytelennek nyilvánította az autonóm észak-iraki Kurdisztán függetlenségéről megtartott szeptemberi népszavazást.

Washington ugyanakkor óva intette a feleket konfliktusuk kiélezésétől, miután Abádi a régió elszigetelésével torolta meg az igenek elsöprő többségével zárult referendumot, és parancsot adott az iraki csapatoknak, hogy foglalják vissza az olajban gazdag Kirkuk tartományt az Iszlám Államot onnan kiverő kurd erőktől.

Washington aggodalmaira válaszul Abádi kedden ismét azt hangoztatta, hogy kormánya nem akar fegyveres harcba bocsátkozni semmilyen, Irakot alkotó tényezővel. Ugyanakkor azt állította, hogy az iraki hadsereg oldalán harcoló Népi Mozgósítás nevű síita félkatonai szervezet „az iraki intézmények részét képezi", és visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint a Népi Mozgósítás Irán meghosszabbított kezeként cselekedne.

Vasárnap a szaúdi fővárosban Tillerson jelenlétében kezdte meg működését az amerikai támogatással létrejött szaúdi-iraki együttműködési tanács, azzal a céllal, hogy erősítsék a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat.

A testület első ülésén Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király és Haider al-Abádi iraki miniszterelnök közösen elnökölt. Washington abban reménykedik, hogy az évtizedekig feszült viszonyban lévő Rijád és Bagdad mostani közeledése hozzájárulhat Teherán elszigeteléséhez.

Címkékadatvédelem