Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védik a brutális fellépést az egyiptomi vezetők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 15. 17:48

Védelmébe vette a megbuktatott elnököt, a Mohamed Murszit támogató tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést Egyiptom ideiglenes kormányának elnöke. Hádzim el-Beblávi a hírügynökségek által augusztus 15-én hajnalban ismertetett televíziós beszédében úgy vélte: a dolgok olyan pontra jutottak, amit már nem lehetett elfogadni.

A miniszterelnök szerint az anarchia megfékezése érdekében a kormányának nem volt más választása. Azt azonban elismerte, hogy a Murszi-hívek táborainak felszámolásával kapcsolatos döntés nem volt könnyű.

Hádzim el-Beblávi szerint az elrendelt szükségállapot csak addig marad hatályban, amíg az feltétlenül szükséges. Ha isten is úgy akarja, folytatjuk tovább – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: létre fogják hozni demokratikus, polgári államukat.

A szerdai kairói, valamint néhány más városban lezajlott összecsapások hivatalos adatok szerint csaknem 300 halálos áldozatot követeltek. A Murszit támogató Muzulmán Testvériség ezzel szemben mintegy 2000 halottról beszélt.

Az egyiptomi hatóságok szerdán erőszakot alkalmazva, ellenőrzésük alá vonták a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi híveinek két legfontosabb kairói táborát. Zavargások voltak több más városban, így Alexandriában és Szuezben is. Az Egyesült Államok és az Európai Unió élesen elítélte az erőszakot. Hivatalos közlés szerint a Kairóban és Egyiptom több más városában lezajlott összecsapások összesen 278 halálos áldozatot követeltek. A sebesültek száma megközelítette a 2000-et.