Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás az ég katonái előtt

Szöveg: Balázsi Edit őrnagy |  2013. augusztus 15. 16:40

Ünnepi megemlékezést tartottak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a légierő haderőnem és a repülő fegyvernem napja alkalmából augusztus 15-én.

1595958380

Az ünnepségen először a Honvéd Vezérkar főnök köszöntőlevelét olvasták fel, majd Kálinger Roland százados tartott rövid megemlékezést. „Mária, Jézus édesanyja az, aki a Földet összeköti a mennyországgal, az embereket az égiekkel. Talán ezért történt, hogy 1920. március 24-én XV. Benedek pápa a repülősök védőszentjévé nyilvánította Máriát" − fogalmazott a katolikus tábori lelkész. „A választás a loretói Szűz Máriához fűződő hagyományból indult ki, miszerint Mária názáreti házát angyalok szállították Illyrián át egészen Loretóig. Ezért a 20. század elején a katonai és civil repülés őskorában a magyar katonai repülők is Szűz Máriát, a Nagyboldogasszonyt választották égi oltalmazójuknak. Ezért tartják ezen a napon a légierő és a repülő fegyvernem napját Magyarországon."

„Akiket eddig megismertem, és valami közük volt a repüléshez, mind szerelmesek voltak a repülésbe. Nem is olyan rég több tízezer embert vonzott Kecskemétre a repülés iránti szerelem. Csodálattal, félve és ámulva néztek az égre, tisztelettel adózva az emberi elme nagyságának, amely ilyen gépeket épített, a pilóták bátorságának, amely a fizika törvényeit legyőzve vezeti ezeket a gépeket, és a háttérben meghúzódó sok-sok embernek, akik üzemben tartják és biztosítják a hátteret a gépek repüléséhez" – mondta Kálinger Roland.

1595958380

A katonák ezt követően koszorúk elhelyezésével tisztelegtek az elődök emléke előtt. A helyőrségben települt katonai szervezetek és intézmények képviselői, valamint a nyugállományú egyesületek elnökei közösen helyezték el a megemlékezés virágait.

Fotók: a szerző felvételei

Dokumentumok