Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres harcok Beidzsiben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 7. 19:14

Két öngyilkos merényletet hajtottak végre szombat este az Iszlám Állam (IÁ) iszlamista szervezet fanatikusai a legnagyobb iraki olajfinomító melletti városban, Beidzsiben, legalább kilenc katonát megölve. A dzsihadisták többórás harcok után elfoglalták a város központját – közölte a tartomány biztonsági erőinek egyik forrása.

Az IÁ szélsőségesei két, robbanószerrel megrakott gépjárművel belehajtottak az iraki biztonsági erők és a helyi szövetséges milíciák állásaiba szombat este. A pokolgépes támadásokat az IÁ offenzívája követte. Többórás harc után az iraki erők visszavonultak, az IÁ fegyveresei elfoglalták a Bagdadtól 200 kilométerre északra lévő Beidzsi város központját – mondta a forrás.

Az elszórt fegyveres összecsapások vasárnap reggelig folytatódtak, miközben az iraki biztonsági erők erősítést kaptak az ellentámadáshoz – tette hozzá. A beidzsi összecsapásokkal egy időben folytatódnak a harcok a város melletti olajfinomítóért is.

Az IÁ tavaly nyári offenzívájában elfoglalta és több hónapig hatalmában tartotta a finomítót. Az iraki kormány azóta már többször bejelentette, hogy a biztonsági erők ellenőrzésük alá vonták a létesítményt, a radikális iszlamisták azonban nem tágítanak.