Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres öngyilkos merénylet az afgán fővárosban

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. november 22. 8:03

Több tucat ember halt meg egy rendezvényteremben elkövetett öngyilkos robbantásos merényletben Kabulban, az afgán egészségügyi minisztérium szerint legalább ötvenen vesztették életüket és nyolcvanhárman sebesültek meg.

A sebesültek közül húsznak válságos az állapota, ezért félő, hogy a halálos áldozatok száma nőni fog. Az afgán hatóságok közölték: a robbantást a vallástudósoknak az Uranus rendezvényépületben tartott találkozóján hajtották végre, amelyen Mohamed próféta születése napját ünnepelték. A rendezvényteremben mintegy ezer ember tartózkodot a robbantás elkövetésekor.

Az áldozatok egytől egyig vallástudósok – tudatta a kabuli rendőrség. Hozzátette: az esemény szervezői nem kértek rendőrségi védelmet, így a merénylő könnyedén bejutott a rendezvényre. Asraf Gáni afgán elnök elítélte a támadást, melyet iszlámellenesnek és megbocsájthatatlannak minősített. Az államfő gyásznapot hirdetett szerdára. Azt egyelőre nem tudni, hogy az iszlám vallástudósok a szunnita vagy a síita irányzatot követik.

Afganisztánban a tálib mozgalom véres harcot folytat a nemzetközileg támogatott kabuli kormány ellen, azonban a felekezet alapú erőszak a közép-ázsiai országban szintén aktív Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre vall. A szélsőséges szunnita szervezet eretnekeknek tartja a síitákat, az utóbbi időben több támadást is elkövetett síita civilek ellen, és rendszeresen meggyilkolásukra biztatja híveit. Legutóbb júniusban követtek el robbantásos merényletet vallástudósok gyűlése ellen Kabulban. A támadásért, amelyben legalább heten meghaltak és húszan megsebesültek, az IÁ jelentkezett.

A júniusban megtámadt vallástudósok a vallási elöljárók tanácsának (Afgán Ulema Tanácsa) a tagjai, az nem sokkal korábban történelmi jelentőségű fatvát (vallási rendeletet) adott ki az iszlámmal ellentétesnek és főbenjáró bűnnek minősítve az öngyilkos merényleteket és robbantásokat. Az IÁ a júniusi robbantással kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az amerikai támogatású afgán kormánnyal együttműködő „zsarnok" vallástudósokat vettek célba.