Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német és magyar katonákat temettek újra Budaörsön

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. november 22. 9:26

A Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai a második világháborúban, Magyarország területén elesett és ez évben exhumált német és magyar katonák földi maradványait temették újra a budaörsi német-magyar katonatemetőben.

1599196297
November 21-én, szerdán, százkilencvennyolc német és huszonegy magyar katona földi maradványait helyezték örök nyugalomra ünnepélyes megemlékezéssel, a katonatemető német és magyar parcelláiban.

1599196297
Az elhunytakra Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja emlékezett. „Elesett katonákra gondolunk, akik életüket adták egy eszméért, egy célért. Akik hittek vagy hinni akartak abban, hogy amit tesznek, az saját országuknak, hazájuknak felemelkedését, jövőjét szolgálja" – fogalmazott beszédében. Kovács Imre hozzátette: a múlt tiszteletre és főhajtásra tanít minket, ha képesek vagyunk tanulni és változni, akkor a múlt tragédiáitól kíméljük meg a saját jövőnket.

1599196297
A protestáns és a katolikus tábori lelkészek, valamint a Német Ajkú Evangélikus Gyülekezet lelkészének imádságát követően, a megjelentek néma főhajtással tisztelegtek az elesettek emléke előtt, végül elhelyezték az emlékezés virágait a temető központi emlékhelyénél.

1599196297
Az újratemetési szertartáson – mások mellett – részt vett Uwe Patz alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Bundeswehr által delegált csere- és összekötő tisztje, dr. Horváth Csaba ezredes, a HM HIM parancsnokhelyettese, valamint a budaörsi önkormányzat képviseletében Kálóczi Imre alpolgármester. A megemlékezés díszlövéssel és a Magyar Takarodóval ért véget.

„Isten Szeretet. Nincs halál, csak szeretet van. A szeretet nem vész el soha. Csak az veszett el, ami rossz volt és hibás. A nyugtalanság, a keresés, az egyenruha, a katonás szavak." (Wass Albert: Magukrahagyottak)

1599196298
Fotó: a szerző felvételei