Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres összecsapások Észak-Írországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 14. 17:20

Rendőrök tucatjai sebesültek meg az Orániai Rend hagyományos fölvonulását követően a protestáns tüntetőkkel való összecsapások során. Az összecsapások akkor törtek ki, amikor a rend felvonulói egy olyan utcaszakaszhoz értek, amelyet a rendőrség lezárt, hogy elejét vegye a protestánsok és a katolikus negyedek lakói közötti összecsapásoknak.

A felvonulók kövekkel támadtak a rendőrökre, akik vízágyúk bevetésével próbáltak rendet teremteni. Az összecsapásokban megsebesült az északír regionális parlament egyik tagja is, aki nyugalomra próbálta inteni a felvonulókat. A rendőrök tizenegy rendbontót őrizetbe vettek.

Az északír radikális protestánsok évtizedek óta azért lépnek fel, hogy a terület továbbra is Nagy-Britanniához tartozzon, míg a katolikus köztársaságiak szeretnék, ha Észak-Írország az Ír Köztársaság része lenne.
Az Orániai Rend – a legnagyobb, nem politikai pártként működő észak-írországi protestáns szervezet – minden nyáron felvonulások százaival emlékezik meg arról, hogy Orániai Vilmos, a katolikus II. Jakab elűzése után az angol trónra meghívott protestáns uralkodó a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást. II. Jakab az ír katolikusok körében szított felkeléssel próbálta visszaszerezni hatalmát, ám Orániai Vilmos – innen a rend neve – 1690. július 12-én a Belfasttól délre húzódó Boyne folyó melletti csatában végképp felszámolta a katolikus ellenállást.