Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Videón mutatták túszaikat a kolumbiai lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 7. 14:00

Egy kolumbiai honlap videofelvételt és fényképeket mutatott be február 6-án, szerdán arról a két német férfiról, akiket állítólag hetek óta fogva tart a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű lázadószervezet.

A Semana című magazin honlapján látható felvétel feltehetőleg még az előtt készült, hogy a hetvenes éveiben járó testvérpárt elrabolták. A videón egy földút mentén piknikeznek terepjáró kisteherautójuk mellett, és közben az egyik férfi beszél valakinek vagy valakiknek, akik nem látszanak a felvételen. A két férfi világkörüli útra indult, októberben érkeztek Kolumbiába, és a Semana szerint a felvétel hiteles, mert ellenőrizték külföldi hatóságoknál.

A szélsőbaloldali szervezet kedden azt írta honlapjára (www.eln-voces.com) hétfőn feltett közleményében, hogy az ország északkeleti részén ejtették foglyul Uwe Breuert és Günther Otto Breuert, akik feltehetőleg német állampolgárok, és „titkosszolgálati ügynökök, mert mindeddig nem tudták igazolni, hogy milyen okból tartózkodtak ezen a területen". „A kémeket nem védi a nemzetközi humanitárius jog" – tették hozzá.

Juan Manuel Santos elítélte az emberrablást, és visszautasította az ELN azon állítását, hogy a németek titkos ügynökök volnának. A bogotái német nagykövetség szerint a két férfi turista, és követelte szabadon bocsátásukat.

Az ELN a második legnagyobb lázadószervezet az országban a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) után, több mint 40 éve létezik, és tagjaik száma mintegy 2500. Főleg az ország északkeleti részén aktívak, ahol jelentős a kokatermesztés és a kokaintermelés.