Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszafoglalta Szuleimán-Bek városát az iraki hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 18. 13:38

Tizenöt felkelőt megölt az iraki hadsereg február 17-én hétfőn, amikor visszafoglalta a Bagdadtól 150 kilométerre északra lévő Szuleimán-Bek városát, kiszorítva onnan a települést megszálló fegyvereseket.

A rendőrség és a hadsereg három irányból rohanta le a várost, visszavonulásra kényszerítve a szélsőségeseket.

A térség ellenőrzéséért a kormányerők és különböző szunnita szélsőséges milíciák közt napok óta dúló harcokban rendszeresen változnak az erőviszonyok. A csütörtök óta tartó erőszak eddig négy civil halálát okozta, s nyolcan megsebesültek.

Szuleimán-Bek a fővárost az ország északi részével összekötő autóút mellett fekszik.

Tavaly áprilisban hasonló harcok folytak a környékén, amikor 150 lázadó rövid időre ellenőrzése alá vonta. Később a kormányhadsereg kiűzte őket a településről.

A szuleimán-beki helyzet hasonlít az ország nyugati részén, Anbár tartományban kialakult forgatókönyvhöz, ahol január elején helyi kormányellenes szunnita törzsi milíciák és a velük szövetséges, al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ihlette Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elfoglalta Falludzsát és a szomszédos Ramádi egy részét.

A szunnita kisebbség politikai és gazdasági elégedetlenségéből fakadó, az egész országon végigsöprő legújabb erőszakhullámmal szemben a síiták által uralt központi hatalom mindeddig tehetetlennek bizonyult. A Núri el-Máliki kormányfő által képviselt kemény vonal mindössze időszakos eredményekkel járt.