Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meg kell őrizni a közös katonai képességeket

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. február 18. 13:56

Aktuális védelempolitikai kérdésekről és a kétoldalú katonai együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Miloš Koterec, a Szlovák Védelmi Minisztérium államtitkára és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára február 18-án Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon.

1595967308

A szlovák államtitkár fogadása az összhaderőnemi parancsnokságon

A katonai és biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó szlovák-magyar vegyes bizottság idei ülésén a felek többek között az európai uniós és a visegrádi országok keretében folytatott együttműködésről tanácskoztak.

Vargha Tamás elmondta: a két ország közötti együttműködés az utóbbi években új lendületet vett és ez a honvédelmi szférára is igaz.
„2016-ig nagyon fontos feladat az Európai Uniós harccsoport felállítása, amely kiváló együttműködési lehetőségeket rejt magában. Március közepén a két ország miniszterelnökei a tervek szerint aláírhatják a közös védelmi tervekre vonatkozó dokumentumokat" – fogalmazott az államtitkár.

1595967308

Vargha Tamás: a két ország között egyre szorosabb az együttműködés

Miloš Koterec kiemelte: a találkozó szerves része a két ország baráti együttműködésének.

„A kétoldalú kapcsolataink a védelmi szférában az elmúlt években más alapra jutottak és egyre intenzívebbek. A V4-ek területén kibővítettük a biztonság és a védelem kérdéskörét és most már mind a NATO, mind az EU keretében a közös képességeket építjük. Tárgyalásaink során áttekintettük Ukrajna, illetve az afrikai térség biztonsági kérdéseit is" – közölte a szlovák államtitkár.

1595967308

A tárgyaláson részt vett többek között Pavel Macko vezérőrnagy, a szlovák vezérkari főnök 2. helyettese és dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Vargha Tamás elmondta: a szlovák féllel együtt közösen dolgozzák ki a hosszú távú védelempolitikai vízióra vonatkozó gondolatokat.

„Az ISAF-misszió befejezésével a NATO szövetség tagországai azon gondolkoznak, hogy a jövőben miként tudják megőrizni a közös katonai képességeket. Ezeket mindenképpen meg kell tartanunk és ennek fontos eszköze a közös gyakorlás és a közös kiképzés" – fűzte hozzá az államtitkár.

Fotó: a szerző felvételei