Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszatéréssel fenyegetőznek a szomáliai iszlamisták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 30. 16:38

Az al-Shabaab szomáliai iszlamista fegyveres csoport azt közölte szeptember 29-én, szombaton, hogy „taktikai megfontolásokból” kivonult az utolsó, általa ellenőrzött szomáliai városból, Kismayuból, de nemsokára visszatér, és csatatérré változtatja a tengerparti települést.

Ali Mohamud Rage, az iszlamista csoport szóvivője közölte: az al-Shabaab fegyveresei éjfélkor azt a parancsot kapták, hogy taktikai okokból hagyják el a várost. „Az ellenség még nem lépett a város területére. Hadd vonuljanak be Kismayuba. A várost hamarosan csatatérré változtatjuk" – mondta a szóvivő.

Egy helyi lakos megerősítette, hogy szombat reggel az iszlamisták utolsó gépkocsija is elhagyta a várost, és még a rádiójuk is beszüntette adását.

Kenyai és szomáliai katonák pénteken indítottak átfogó támadást a város ellen, és a kenyai hadsereg már aznap arról számolt be, hogy elfoglalták a szélsőségesek utolsó fellegvárát.

Az Afrikai Unió béketeremtő missziója keretében kenyai, ugandai, burundi és dzsibuti katonák vették fel a harcot az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab fegyveres csoporttal Szomáliában. Augusztusban elűzték a lázadókat a fővárosból, Mogadishuból, de az ország más részein még dúlnak a harcok.

Az iszlamisták valaha az ország területének 80 százalékát tartották a kezükben, s megfigyelők szerint Kismayu elvesztése után nem fognak tudni újra nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni Szomáliában.