Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsgálat indult a titokban Dél-Koreába szállított amerikai rakétaindító állás ügyében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 1. 16:00

Mun Dzse In dél-koreai elnök május 30-án, kedden különvizsgálatot rendelt el négy, kormányzati engedély nélkül, titokban az országba szállított amerikai rakétaindító állás ügyében – közölte a dél-koreai elnöki palota.

Az elnök személyesen felhívta Han Min Ku védelmi minisztert, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a négy rakétaindító állást titokban, engedély nélkül hozták Dél-Koreába – mondta el Jun Jung Csan, Mun sajtótitkára.

Han megerősítette az információkat, és jelezte, hogy tudott a dologról. Korábban két amerikai rakétaindító állást telepítettek Dél-Koreába Szöul tudtával és engedélyével a THAAD rakétavédelmi rendszer részeként.

A dél-koreai védelmi minisztérium múlt heti jelentésében nem hozta az új kormány tudomására, hogy a THAAD-rendszer újabb elemei érkeztek az országba – folytatta Jun.

A problémát az elnöki palota polgári ügyekkel foglalkozó titkára és a nemzetbiztonsági hivatal vezetője fogja vizsgálni – tette hozzá.

A sajtótitkár szerint a vizsgálat azt is megpróbálja kideríteni, hogy ki adott engedélyt az újabb amerikai fegyverek titkos telepítésére, és miért nem értesítették róla az új kormányt és a közvéleményt.

Az új dél-koreai elnök kritikusan viszonyul az amerikai rakétavédelmi rendszerhez, amelyet május elején állítottak hadrendbe Észak-Cshuncshon tartomány Cshongdzsu nevű településén.

Mun korábban jelezte: úgy véli, hogy az előző kormánynak meg kellett volna szereznie a parlament támogatását egy ilyen jelentőségű döntéshez.

A THAAD célja kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítése a röppálya végén. Washington és Szöul tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking a saját biztonságát érő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait, amelyek hatósugara Kína területét is eléri.