Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsgálják az ausztrál hadseregen belüli visszaéléseket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 26. 12:35

Bocsánatot kért Ausztráliában a kormány az elmúlt évtizedekben a hadseregen belül elkövetett visszaélésekért. Stephen Smith védelmi miniszter november 26-án, hétfőn a parlamentben személyesen tolmácsolta a bocsánatkérést, és egyúttal bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak mindazon panaszok ügyében, amelyek az elmúlt hat évtizedre vonatkoznak.

A közelmúltban több botrány rázta meg az ausztrál haderőt, a nemi erőszakról, a katonák által birtokolt gyermekpornográf felvételekről és a drogfogyasztásról beszámoló jelentések is napvilágra kerültek.

A kormány eközben már két éve azon fáradozik, hogy javítsa a hadseregről kialakult képet, és vonzóbbá tegye a katonaságot a nők számára is.

„Fiatal emberek és nők olyan szexuális, fizikai vagy erkölcsi visszaéléseket szenvedtek el kollégáiktól, amelyek elfogadhatatlanok és nem tükrözik a modern, sokarcú, toleráns ausztrál társadalom értékeit" – fogalmazott Smith. Hozzátette, hogy az is visszaélésnek számít, ha egy tisztnek tudomása van ilyen esetről, de szemet huny fölötte.

A most bejelentett vizsgálat az 1950-es évekig nyúl vissza, és több mint ezer panaszt hivatott ellenőrizni. Egy jogi cég már végzett előzetes vizsgálatokat, és megállapításai szerint a panaszok közel háromnegyede helytálló.

Smith szerint a vizsgálat annál is inkább indokolt, mert az elkövetők közül néhányan még mindig a hadseregben szolgálhatnak.