Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vukováron a 23 évvel ezelőtti ostrom áldozataira emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 19. 17:06

Horvátország minden tájáról tízezrek érkeztek november 18-án, kedden a kelet-szlavóniai Vukovárra, hogy a város délszláv háború idején történt elestének 23. évfordulóján leróják kegyeletüket az áldozatok előtt.

A helyi kórháznál tartott ünnepség után az emlékezők öt és fél kilométeres sétát tettek a háború áldozatainak emlékét őrző temetőig, ahol megkoszorúzták a síremlékeket. A horvát nemzeti lobogókkal és csapatzászlókkal vonuló tömegben a helyiek és a hozzátartozók mellett ott volt Ivo Josipovic köztársasági elnök és Zoran Milanovic kormányfő is.

„Büszke vagyok erre a Horvátországra, amely tisztelettel adózik e város és az áldozatok előtt" – jelentette ki az államfő a megemlékezésen.

A hatóságok szerint mintegy 80 ezren vettek részt a megemlékezésen.

1991 augusztusában, miután elfoglalták a horvát Baranyát és Szlavónia Duna-parti kistelepüléseit, a jugoszláv hadsereg (JNA) és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt. A várost néhány száz horvát gárdista, rendőr és mintegy ezer, katonai tapasztalattal nem rendelkező önkéntes közel három hónapon keresztül védte a többszörös túlerővel szemben. Az ostromban több ezer ember vesztette életét, több ezer megsebesült, az épületek pedig olyannyira megrongálódtak, hogy később Vukovár lett Drezda horvát szinonimája.

A támadók 1991. november 18-án áttörték a védelem állásait. A diadalittas szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovcarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zártak, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.