Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A főváros napját ünnepelték

Szöveg: Hornyák Renáta |  2014. november 19. 17:38

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulója alkalmából november 17-én ünnepi műsort rendeztek a Stefánia Palota−Honvéd Kulturális Központban.

A rendezvény sikere érdekében két kulturális intézmény, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Kulturális és Rekreációs Igazgatóságához tartozó Stefánia Palota–Honvéd Kulturális Központ, valamint a Budapesti Művelődési Központ fogott össze.

1595982932

Az egyesítésről 1872-ben hoztak törvényt, amely szerint az addig önálló városok 1873. január 1-jén Budapest néven egyesülnek. Valójában az egyesítés csak 1873. november 17-én történt meg, amikor összeült az egyesített város tanácsa, és átvette az elővárosok tanácsától az ügyek intézését. Ezért ünnepeljük a főváros napját november 17-én.

A rendezvény fővédnöki feladatát Hende Csaba honvédelmi miniszter látta el. A Honvédelmi Minisztériumot a helyszínen Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte.

1595982933

A helyettes államtitkár beszédében az összefogás, az együttgondolkodás értékteremtő ereje kiemelkedő példájának nevezte a három korábbi város egyesítésének megvalósulását.

A rendezvény védnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere volt. Üdvözletét Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a Fővárosi Önkormányzat humánterületért felelős főpolgármester-helyettese adta át, aki Budapest múltját és jelenét méltató ünnepi beszédével köszöntötte a vendégeket.

1595982933

A fellépők sorát az MH BHD Budapest Helyőrség Zenekara nyitotta. A hangulatos muzsika után Körtvélyessy Zsolt, Jászai Mari-díjas színművész Budapestet méltató verseket adott elő Szabó Sándor tárogatóművész zenei aláfestésével kísérve. Ezután a 102 éve alakult amatőr Fővárosi Énekkar zongorával kísért műsorával szórakoztatta a vendégeket, illetve a Budapesti Vándorkórus is színpadra lépett. Bemutatkozott a Bartókot, Kodályt, Bárdost és a XX. század első felének többi rangos kórusszerzőjét megihlető kórushangzást egyedüliként képviselő Bárdos Lajos Vegyes Kar, valamint a Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas, Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.

1595982933


Fotó: Csordás Gábor