Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Európában szolgáló amerikai katonák nem viselhetnek egyenruhát a támaszponton kívül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 19. 18:08

Az amerikai hadsereg európai erőinek parancsnoksága (EUCOM) arra utasította a felügyelete alatt Európában szolgáló katonákat, hogy ne viseljék az egyenruhát a támaszponton kívül – közölték hírügynökségek november 18-án, kedden.

A parancs értelmében a katonáknak arról is meg kell győződniük, hogy a közösségi oldalakon róluk megjelenő információk nem „túlságosan feltárulkozóak-e".

Greg Hicks, a stuttgarti székhellyel működő parancsokság szóvivője nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért van szükség ezekre az óvintézkedésekre, amelyek az Európában állomásozó mintegy 70 ezer amerikai katonákra vonatkoznak. A szóvivő nem tud róla, hogy más parancsnokságok is kiadtak-e hasonló rendeletet.

Az utasítást november 10-én adta ki az amerikai hadsereg, miután Nagy-Britanniában és Kanadában is katonákra támadtak szélsőségesek. A rajtaütések sokak szerint összefüggésben vannak a Közel-Keleten előretörő, Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen indított nemzetközi légi hadjárattal, amelyben az Egyesült Államok mellett többek közt Nagy-Britannia és Kanada is részt vesz.

Az előző héten egyébként török nacionalista fiatalok egy csoportja megtámadott és vörös festékes vízzel töltött lufikkal dobált meg három, civil ruhában lévő amerikai tengerészt Isztambulban, akiket gyilkosoknak neveztek. A tüntetők mindeközben azt skandálták, hogy: „Jenkik, haza!".