Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington elismeri a szíriai ellenzéki koalíciót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 12. 20:31

Barack Obama amerikai elnök közölte december 11-én kedden, hogy Washington elismeri az újonnan alakult szíriai ellenzéki koalíciót a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének.

Az amerikai elnök az ABC News televíziónak adott interjúban azt mondta: döntés született arról, hogy a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciója nevű ellenzéki szervezet kellő mértékben „befogadó", illetve tükrözi és képviseli a szíriai lakosságot ahhoz, hogy Washington a szíriai nép törvényes képviselőjeként ismerje el.

„Így hát el fogjuk ismerni, és az elismerés természetesen felelősségvállalással jár" – mondta Obama.

A bejelentés nem volt váratlan, az amerikai sajtóban már korábban megjelentek hírek arról, hogy az amerikai kormány arra készül, hogy az Aszad-rezsim bukásának meggyorsítása érdekében hivatalosan elismerje a szíriai ellenzék mérsékelt részét.

A The Washington Post azt írta kedden, hogy az amerikai diplomácia szerdán, a nyugati és arab diplomaták marrákesi tanácskozásán fogja a szíriai nép „egyetlen törvényes képviselőjének" elismerni az ellenzéki koalíciót.

Az amerikai kormány ezzel azt kívánja elősegíteni, hogy az Aszad-rezsim bukása után széles körű, de egyúttal mérsékelt koalíció jöhessen létre Szíriában.

Washington továbbra is elveti, hogy közvetlenül is beavatkozzon a szíriai belháborúba. A szíriai ellenzéki koalíciót Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Törökország, valamint a Perzsa-öböl menti arab országok már elismerték.