Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zárónyilatkozat nélkül érhet véget az ASEAN védelmi minisztereinek találkozója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 5. 8:22

Minden jel szerint nem adnak ki zárónyilatkozatot a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetséget (ASEAN) alkotó államok Kuala Lumpur-i védelmi miniszteri találkozóján, mert a 10 ország nem jutott közös álláspontra a Dél-kínai-tengeri helyzetre vonatkozó nyilatkozatrészről – jelentette a hongkongi South China Morning Post című napilap online kiadása november 4-én, szerdán.

A beszámoló szerint a közös nyilatkozat aláírási ceremóniája a frissen kiadott programból már hiányzik.
A kínai védelmi minisztérium máris „egyes kívülálló országokat" okolt és tett felelőssé az ügyben, egyértelműen utalva a jelen lévő Egyesült Államokra és Japánra.

A deklaráltan a térségi békét és stabilitást szolgáló, „védelmi ASEAN-csúcsot" 2006 óta tartják meg rendszeresen, az idén Malajziában tartott rendezvényen a tagországok mellett Ausztrália, az Egyesült Államok, India, Japán és Kína képviselteti magát.

Korábbi hírek szerint Peking hevesen lobbizott annak érdekében, hogy a zárónyilatkozatban – annak tervezetével ellentétben – ne szerepeljen a Dél-kínai-tenger szabad hajózhatóságát hangsúlyozó, Kína növekvő térségbeli térnyerését burkoltan kifogásoló szöveg. Peking szerint az – elsősorban a Fülöp-szigetek és Washington által bírált – mesterséges szigetfeltöltések nem befolyásolják a régióban a hajózás és repülés szabadságát.

Az ASEAN-tagországok között kisebbségben vannak azok, amelyeknek területi vitájuk van Kínával; médiajelentések szerint még az érintett házigazda, Malajzia is hajlott arra, hogy szerepeltessék a zárónyilatkozatban a felhívást „a viták békés rendezésére".

A Reuters hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő a közös közlemény elmaradásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „ez ugyan az ASEAN döntése, ám a mi szemszögünkből nézve még mindig jobb, ha nincs közlemény, mint ha lenne, de elhallgatná a Dél-kínai-tenger militarizálását és az ottani kínai szigetfeltöltéseket".

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter és kínai kollégája, Csang Van-csüan kedden 40 perces megbeszélést folytattak Kuala Lumpurban. Csang ezen megerősítette, hogy a kínai emberek és a hadsereg nem fogja válasz nélkül hagyni az ország szuverenitásának és érdekeinek megsértését, egyben arra sürgette Washingtont, hogy tartózkodjon a „veszélyes" lépésektől.