Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Különleges feladatok” az MH PRT-7 felkészülésén

Szöveg: Palotás Levente |  2009. május 22. 9:09

Újabb nehéz kiképzési héten vannak túl azok az Afganisztánba készülő katonák, akik az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál kapnak missziós felkészítést. A kiképzési feladatok mellett ezúttal az időjárás is próbára tette a katonák képességeit.

A Vay Ádám Kiképző Bázis már-már afganisztáni időjárási körülményekkel fogadta a felkészítés résztvevőit: tűző nap, levegőben kavargó homok és több mint 30 C° fokos tikkasztó hőség várta a katonákat a hajdúhadházi gyakorlótéren. A meteorológusok jelentése is megerősítette a kánikula tényét, amely alapján az év eddigi legmelegebb napja esett erre a hétre.

1595887275
A kiképző zászlóalj állománya több különböző feladatot is végrehajtott a hét folyamán, a program tartalmazott tűzoltás foglalkozást, sérült személy helikopteres kiemelésének begyakorlását, a kis csoportok együttműködését elősegítő összekovácsolási foglalkozásokat és egy-egy sajátos afganisztáni szituációra történő felkészülést. De mindezek mellett a zászlóalj heti kiemelt feladata a különleges lőgyakorlatok sikeres teljesítése volt.

Ezen lőgyakorlatoknak a „különlegességét" nem csak a szabályzatokban kapott elnevezés adja. A katonák általános lőgyakorlatok esetében, olyan harcászati helyzetben hajtják végre a lövészetet, mely szerint ellenséggel állnak szemben, akit meg kell semmisíteniük és a lövő állomány „egyszerű" feladata a célok leküzdése. Ezzel szemben a különleges lőgyakorlatok a nem háborús műveletekben történő részvételre készítik fel a katonákat. Ezek során a résztvevőknek különböző szituációkban kell harcképtelenné tenniük – végtagok eltalálásával, lehetőleg az élet kioltása nélkül – az ellenséges szándékú személyeket megtestesítő célokat, anélkül, hogy a tömeget imitáló egyéb célokat eltalálnák.

A lőgyakorlatvezetők kiemelték, hogy a gyakorlatok nagyon hasznosak, nemzetközi tapasztalatok bizonyítják ezeknek szükségességét és hatékonyságát. Ezeken a lövészeteken a végrehajtó kis kötelékeknek a valóságot legjobban megközelítő – önállóságra késztető, váratlan feladatok megoldását igénylő – helyzetekben kell teljesíteniük a tűzfeladatokat.

1595887275
 

A hét másik speciális kiképzési eleme a tűzoltás foglalkozás volt, amelyről Lajtos Ábel főhadnagy, a foglalkozás vezetője elmondta, hogy ez a kiképzés is nagyon fontos minden kiutazó számára. Afganisztánban nincs a magyar viszonyoknak megfelelő, szervezett tűzoltóság, így a magyar katonáknak önállóan kell gondoskodniuk a tűzvédelemről és eloltaniuk az esetlegesen kialakuló tüzeket a tábor területén. Ezért a kiképzés keretében mindenkinek meg kell ismernie a tűzoltó készülékeket és meg kell tanulniuk használni azokat a gyakorlatban is. A döntő mozzanat tűz esetén, hogy valaki – aki épp legközelebb tartózkodik a tűzesethez – be tudjon avatkozni a tűz kezdeti szakaszában, amikor még könnyen megfékezhetőek a lángok.

1595887275
 

A katonák sikeresen vették az e-heti akadályokat is, ezzel újabb lépést tettek meg azon az úton, amely végén készen kell állniuk az afganisztáni misszió megkezdésére. Továbbra is tudatosan, motiváltan készülnek az odakint rájuk váró nem mindennapi körülményekre és feladatokra.