Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges harci járművek védik a repülőtereket

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 26. 9:45

Az Irakban állomásozó amerikai erők egyik legfontosabb bázisa a Balad légitámaszpont, melynek védelme kiemelt fontosságú és igencsak nehéz feladat. A megszálló erők ellen harcoló helyi fegyveres csoportok számára vonzó célpont a nagy kiterjedésű repülőtér és az ott állomásozó harci és szállító repülőgépek.

A dolguk azonban mostantól megnehezül, hiszen speciális MRAP járműveket állítottak szolgálatba a repülőtér hosszú határvonalainak védelmére.

A MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) járműveket széleskörűen alkalmazzák a különböző hadműveletekben az iraki és az afganisztáni fronton a hadsereg és a biztonsági erők egységei, azonban a légierő létesítményeinek védelmére eddig nem jutott belőlük.
„Semmi garancia nincs arra, hogy az öngyilkos merényleteket és a nagy erejű támadásokat ki tudjuk védeni, azonban a helyes taktikát alkalmazva az ilyen járművekkel, mint az MRAP a hatékonyságunk ezen a téren is jelentősen javulhat" – jelentette ki Robert Gates védelmi miniszter.

A MRAP járművekre olyan bevetések várnak, melyet a légierő biztonsági egységeinek a vietnámi háború óta nem kellett végrehajtaniuk, nevezetesen a saját bázisaikat védeni az ellenség közvetlen támadásaitól. Utoljára ugyanis a vietnámi háború idején fordult az elő, hogy az amerikai repülőterek közelébe jutó vietkong harcosok aknavetőkkel és egyéb fegyverekkel támadták a bázisokon parkoló gépeket és a személyzet elhelyezési körleteit. Ez azonban Irakban napjainkban is előfordulhat, így nagy szükség van az új, az eddig alkalmazottaknál lényegesen robosztusabb és nagyobb tűzerejű járművekre.

1595881229