Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges honvédelmi nap

Szöveg: MH ÖKMP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2023. május 23. 14:38

Szegeden szó szerint különleges nap volt május 21-e: a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság szervezésében tartott nyílt napon a repülőtérre kilátogatók ugyanis megtekinthették a Különleges Légiműveleti Osztag kiképzése érdekében a helyszínre telepített haditechnikai eszközöket.

IMG_3424

A parancsnokság irányítása alatt május 20-26. között zajlik a „Smart Move 2023/2” (SMMO) elnevezésű feladat. Fő célja az, hogy tábori körülmények között, összhaderőnemi erők bevonásával gyakoroltassa a Különleges Légi Műveleti Osztagot. A tábori kihelyezési hét egy mozzanataként a gyakorlat tervezői, szervezői, a helyi repülőtéri dolgozók bevonásával, a magyar honvédelem napja alkalmából nyílt napot rendezve tisztelegtek a 175 esztendős Magyar Honvédség előtt.

A vendégek megtekinthették a feladatba bevont légi és szárazföldi technikai eszközöket, de ami a legnagyobb figyelmet kapott a kiállított eszközök közül, az a különleges erők által használt Polaris MRZR-4 ultrakönnyű taktikai jármű, amelybe be is ülhettek a gyerekek és felnőttek egyaránt. Sokak számára okozott külön örömöt, hogy közelről láthatta az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművét, melyet néhány órára szintén birtokba lehetett venni. A katonákat számtalan kérdéssel „bombázták” az érdeklődők - „hány tonna a Lynx, hány lóerős, mennyien férnek el benne, mennyivel tud menni?” és így tovább.

IMG_3579

A rendezvényen toborzópontot alakított ki az MH KIKNYP 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (Csongrád-Csanád Vármegye), ahol óránként repülés- és helytörténeti előadást hallgathattak meg az érdeklődők, továbbá kvízjátékkal tették még színesebbé az eseményt. A kilátogató kadétok mellett számos családnak okozott nagy örömet a lehetőség, hogy birtokba vehették a „laser tag” pályát, ahol mindenki próbára tehette képességeit. A toborzóiroda csapata a programok mellett tájékoztatta az érdeklődőket a Magyar Honvédség által nyújtott karrier lehetőségekről is. A rendezvényen a szükséges járőrözési feladatokat egymést kiegészítve aktív és az MH 4. Területvédelmi Ezred önkéntes tartalékos állománya biztosította, mely során bizonyították a hatékony együttműködést.

A többszáz érdeklődő mellett két iskolából is érkeztek kadétok. Több, mint húsz diák érkezett a Diana Fegyvertechnikai Technikumból és Kollégiumól, valamint hasonló létszámmal képviselte magát a szegedi Csonka János Technikum. A repülőtérre H-145 típusú helikopterrel érkezett és megtekintette az eseményeket, valamint a kitelepült katonákat dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka is.