Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges kiállítás nyílt Veszprémben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2011. január 11. 14:16

Különleges festményekből nyílt kiállítás január 10-én Veszprémben, a helyőrségi művelődési otthonban. A festő, Borbély Lajos és a szervezők az „Egyvonalas képek” címet adták a tárlatnak, mivel a két katonaváros – Pápa és Veszprém – festőjeként ismert művész a városok szépségét játékosan, vonalas stílusban örökítette meg az utókornak.

A művelődési otthonban megjelent vendégeket Bakcsi András, az intézmény igazgatója köszöntötte. Az intézmény női karának ünnepi műsora után dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára nyitotta meg a tárlatot.

Az államtitkár bevezetőjében elmondta: a pápai korszakában ismerte meg a művészt és szerette meg az alkotásait, ezért nagy örömmel jött most el Veszprémbe.
Hozzátette: „egy olyan alkotó művészről van szó, aki a játék eszközeivel akarja közelebb hozni egymáshoz az embereket."

1595912442
Az államtitkár kiemelte: az egyvonalas grafika alkalmazásával a művész a festészet és a rajzművészet rengeteg hagyományosan alkalmazott módszeréről mond le és a munkái során egy nagyon egyszerű dolgot, a vonalakat alkalmazza művészi módon. „A műveket nézve látható – hangsúlyozta Kontrát Károly –, hogy Borbély Lajos művészeti felfogását Picasso alkotásai ihlették. Innen jött a gondolat, hogy egy vonallal is létre lehet hozni grafikai alkotásokat, így kifejezni a gondolatokat és érzéseket"

Az a harminchat kép, ami ezen a kiállításon látható zömében városkép és a két katonaváros, Pápa és Veszprém szépségeit mutatják be – szögezte le az államtitkár.

Kontrát Károly a továbbiakban elmondta: a művész az egyvonalas grafikával újfajta formát hozott létre. „Az itt megjelenített festményekről a boldogság és a szeretet sugárzik, mert a művész ezt az emberi érzést akarja átadni azoknak, akik a képeit nézik. Ezek a képek érdemesek arra, hogy minél többen láthassák és ezzel tovább adhassák azt a humanizmust, amit a festő az egész életében képviselt. A játszó ember legyen örökre velünk." 

A megnyitót követően a tárlaton Borbély Lajos festőművész kísérte végig a rendezvényen megjelentek vendégeket és válaszolt kérdéseikre.

 
1595912442
 
1595912442

 Fotó: a szerző felvételei

Címkékkiállítás