Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különlegesek és forgószárnyasok

Szöveg: MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár | Fotó: Rácz Tünde |  2024. május 11. 6:57

Egy különleges műveleti csoportnak reagálnia kell, szinte minden harci helyzetben. Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár egy csoportja azt gyakorolta, hogy mi a teendő akkor, ha a konvojban járőröző, harci helikopterekkel támogatott erőit többféle (szimulált) támadás éri. A különlegesek célja az volt, hogy az ellenség táborából fontos információkat tartalmazó adathordozókat szerezzenek meg.

Ahhoz, hogy minden korábban megszerzett képességét egy csoport fenntartsa, fejlessze, folyamatos gyakorlásra van szükség. Az elmúlt időszakban, éleslövészet és komplex mozzanat keretében gyakorolták a fent említett szituációkat a Bakonyban az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kijelölt állományával. A mozzanatba a helikopterdandár MI-24-es harci helikopterei is részt vettek. A forgatókönyv szerint a helikopterek területfelderítést végeztek, amikor az első incidens megtörtént. A különleges műveleti csoportot támadás érte. Járműveik nagy része a támadás következtében mozgásképtelenné vált, de a katonák felvették a harcot az ellenséggel.

2024.03.13.kulonlegesmuveleti katonak rt  (18)

A csoport erős tűz alá került, de viszonozták a tüzet. A különlegesek a tűzharc során légitámogatást kértek, aminek segítéségével szinte teljesen felszámolták az ellenséget. A maradék rosszakarók elmenekültek, de a csoport követte őket a még működőképes járműveivel. Az ellenség táborához érkezve a támadás első fázisában a helikopterek tűz alá vették a tábort, majd azok biztosítása mellett a különlegesek behatoltak. A tűzharcot követően, miután az ellenséges erőket felszámolták, összegyűjtötték az adathordozókat, elhagyták a helyszínt és visszatértek a bázisukra. A kiképzés során számos eljárást gyakorolt a csoport a helikopterdandár állományával együtt, egészen a tervezéstől a megvalósításig. A közös munka és a kiváló kapcsolat a két dandár között nem új keletű, hiszen számos esetben vesznek részt együtt gyakorlatokon és kiképzéseken egyaránt.