Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kulturális aktivitás a tatai laktanyában

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2010. január 21. 15:06

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Ez a nap már hosszú évek óta egyre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak. 

A különböző rendezvények emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra, nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények.
A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár is kiemelt figyelmet fordít a kulturális értékek megőrzésére és tovább vitelére, melynek szellemében január 21-én nyitotta meg „

Katonaportrék" című kiállítását. A rendezvényen színvonalát a helyi Concserto Zeneiskola hallgatóinak és tanárainak igényes előadása színesítette.

A közel fél órás előadás után a katonák megtekinthették a Honvéd Kulturális Egyesület képzőművészei által akvarell és pasztell technikával elkészített alkotásokat. A képek alkotói nem teljesen függetlenek a honvédségtől, hiszen az egész országot behálózó egyesületek tagjai, akik feladatuknak tekintik a hagyományok ápolását, a kulturális értékek megőrzését – tudtuk meg Lázár Ivettától, a MH. Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. művelődésszervezőjétől.

Az egyesület képzőművész tagozatának tagjai főként a portrékra koncentráltak, melyek katonatársainkról és volt katonákról készültek. A képek olyan jól sikerültek, hogy a kiállítást megtekintő katonák a képek tulajdonának megszerzéséről egyezkedtek az alkotókkal. A kiállítás anyaga február 1-ig lesz megtekinthető a laktanyában, majd a Helyőrségi Klub kiállítási termében lesz a nyilvánosság számára is hozzáférhető.