Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az MH PRT a legveszélyesebb helyeken is segít

Szöveg: Palotás Levente |  2010. január 21. 14:44

Újabb osztást szervezett az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) Baghlan tartományban, ezúttal Baghlani Jadid járásban. Ez már a sokadik étel- és ruhaadományozás az elmúlt időszakot tekintve, ez alkalommal a helyszín adta az esemény különlegességét, Baghlani Jadid ugyanis a tartomány „legforróbb” járása.

Itt a legélénkebb a központi hatalommal szemben álló fegyveres csoportok tevékenysége, de az afgán emberek többsége, itt is a békeszerető, a magyar katonákkal együttműködő és a tőlük segítséget váró lakossághoz tartozik. Az MH PRT ezért a fenyegetések ellenére is megszervezte az osztást a járás Puz-e Esan nevű településnek iskolájában.

A magyar katonák a helyi rendőrökkel közösen biztosították a helyszínt az osztás biztonságos lefolyása érdekében. A járás vezetői kiválasztották a környék 100 legszegényebb családját és az újjáépítési csoport tagjai részükre adtak át segélycsomagokat.

A családok ételcsomagokat vehettek át, illetve meleg ruhákat, amelyeket az Aid4Life nem kormányzati szervezet adományozott. Ez a szervezet a Magyar Református Szeretetszolgálat afganisztáni képviselete, 2009 őszén kezdte meg tevékenységét és egyúttal együttműködését az MH PRT-vel.

1595895923
 

Az Aid4Life 2010-ben jelentős mértékben kíván hozzájárulni a tartomány fejlesztéséhez, további hasonló jellegű adományaik mellett, szeretnének kiemelt figyelmet fordítani az egészségügy támogatására, terveik szerint új kórházi felszerelésekkel és berendezésekkel fogják ellátni Baghlan egészségügyi intézményeit.

A segélyeket átvevő afgán emberek nagy örömmel fogadták az adományokat, amely sokat jelent számukra és családjaiknak nagy segítség a tél átvészelésében. Az osztás végén a rendőri erők és a helyi vezetők is kaptak takarókat, meleg ruhát és némi élelmiszert, ezzel támogatva a kormányzati szervek, illetve a rendőrség munkáját.

1595895923
 

1595895923
 

Fotó: Fider Zsolt