Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még nem építettek ekkora védművet Baghlanban

Szöveg: Palotás Levente |  2010. január 21. 14:26

Az MH PRT egyik kiemelt feladata Baghlan tartomány lakosságának segítése különböző projektekkel az oktatás, egészségügy és infrastruktúra területén. Ez utóbbihoz kapcsolódva árvízvédelmi programokat is támogat az újjáépítési csoport, mivel minden évben nagy problémát okoznak a tavaszi árvizek.

Négy hónappal ezelőtt Deh-e-Selah járásból érkezett kérés egy nagyobb lélekszámú településről egy árvízvédelmi fal megépítésének finanszírozására. A falut és termőföldjeit egy patak szeli keresztül, amely évről-évre kiönt, és jelentős károkat okoz a környéken. A víz mederben tartására egy 400 méter hosszú, kritikus szakaszon volt szükség a partvonal megerősítésére. Az MH PRT felvette projektjei közé a védelmi fal kialakítását és megbízott egy helyi vállalkozót a kivitelezéssel. A magyar kontingens korábban is közreműködött ilyen projektekben, de ilyen hosszú védőmű építtetésére még nem volt példa.

 

A vállalkozó megszervezte a GABION fal kialakításához szükséges talaj-előkészítő munkálatok, illetve tereprendezési feladatok végrehajtását. Végül telepíttette a GABION falat, amely egymással összeköthető fémrácsok rendszere, amiket kövekkel töltenek fel, így összefüggő falként képes hatékony védelmet nyújtani az árvizek ellen. A fal elkészült és az ünnepélyes átadáson természetesen az MH PRT is képviseltette magát. A hagyományos felszentelés, illetve a közös szalagátvágás után, a járás vezetői vendégül látták a magyar katonákat és köszönetüket fejezték ki a – számukra rendkívül fontos – segítségnyújtásért.

A távoli járás meglátogatása során két másik folyamatban lévő projekt állapotát is ellenőrizték útközben a CIMIC-részleg tagjai. Banu járásban egy kétszintes, 2000 fős lányiskola épül a hozzátartozó fallal, vízellátással, illetve mosdóval. Az építkezés jól halad, körülbelül egy hónap múlva teljesen elkészül és sor kerülhet az átadási ceremóniára. Emellett egy törpe vízerőmű is épül a járásban, amely szintén hamarosan működőképes lesz, már csak az utolsó simítások vannak hátra és az új erőmű 200 családot fog ellátni elektromos árammal.

 

Fotó: Dévényi Szabolcs