Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végrehajtotta első repülését a Coyote

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 21. 12:40

Hogy kerül egy prérifarkas a levegőbe? Esetünkben a BAE Systems és az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA = National Oceanic and Atmospheric Administration) közös fejlesztésű, Coyote névre keresztelt kisméretű, elektromos meghajtású pilóta nélküli légijárműjéről van szó.

A mindössze 6 kg tömegű, 1,47 m fesztávolságú légijármű 49 percet töltött a levegőben.

A több mint háromnegyed órás repülés jelentős mérföldkő mind a tudományos kutatás, mind pedig a katonai felhasználás területén. A kísérlet során a Coyote-ot egy P-3 Orion típusú repülőgépről indították útjára.

Kezdetben az amerikai haditengerészet által is támogatott Coyote-ot úgy tervezték, hogy a szabadesés során a hengeres test kinyissa szárnyait, elektromotorját üzembe helyezve kezdje meg a tervezett repülési útvonal végrehajtását. Szenzorokkal, kamerákkal felszerelve a Coyote kiválóan alkalmas lehet hírszerző, légtérfelügyeleti és felderítő feladatok végrehajtására.

A NOAA a katonai alkalmazás lehetőségei mellett az időjárás kutatásban kívánja alkalmazni a légijárművet. Ezen képességek tesztelése érdekében a következő tesztrepülésre valószínűleg egy hurrikánban vagy trópusi viharban fogják bevetni a Coyote-ot a szélsebesség és más időjárási adatok megszerzése céljából.

A Coyote technikai adatai:

Tömeg, standard terheléssel: 5,9 kg

Maximális indítási tömeg: 6,4 kg

Repülési időtartam: 1,5 óra

Õrjáratozási sebesség: 111-139 km/h

Maximális sebesség: 157 km/h

Normál feladatvégrehajtási magasság: 150-365 m

Irányító rádióadó hatótávolsága: 37 km

Szárnyfesztáv: 1,47 m

Törzshossz: 0,79 m

Magasság: 30,5 cm

Törzsátmérő: 11,5 cm