Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: „Irán nehéz partner, de senki sem tökéletes”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 30. 9:59

Az Irán elleni szankcióknak nem szabad akadályozniuk az ország gazdaságának fejlődését – mondta az orosz külügyminiszter csütörtökön Strasbourgban. Szergej Lavrov a képviselői kérdésekre adott válaszainak egyikében nem zárta ki kategorikusan az újabb nemzetközi büntető intézkedések elrendelését a sokak gyanúja szerint atomfegyver kifejlesztésére törekvő Iránnal szemben, de óvatosságra intett.

Az orosz diplomácia irányítója szerint Irán mindeddig „nem igazán konstruktívan" reagált a nemzetközi közösség – illetve az annak képviseletében fellépő „hatok", vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország, valamint hatodik tagként Németország – javaslataira. A „hatok" az iráni urándúsítás nemzetközi ellenőrzés alá helyezésével szeretnék biztosítani, hogy Teherán ne tudjon annak alapján nukleáris fegyvert előállítani.

Az atomfegyverek további terjedését tiltó nemzetközi szerződés megsértése megengedhetetlen, és világossá kell tenni, hogy Irán csak békés célokra hasznosíthatja atomprogramját – szögezte le Szergej Lavrov. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az Irán elleni eddigi büntető intézkedésekkel semmilyen eredményt nem lehetett elérni. Az esetleges további ENSZ-szankciók lehetőségét firtató kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a nemzetközi intézkedéseknek nem szabad az iráni gazdaság fejlődése ellen irányulniuk.

CímkékENSZ