Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lefejezték a japán flottát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. március 24. 7:19

Leváltották a japán hadiflotta parancsnokát, továbbá a nemzetvédelmi tárca több tucat felső vezetőjét is megbüntették Tokióban egy botránysorozat kapcsán. Az ügy azt követően robbant ki, hogy egy vizsgálat megállapította: gondatlanság vezetett a flotta egyik rombolójának ütközéséhez egy halászbárkával.

Isiba Sigeru nemzetvédelmi miniszter – akinek lemondását követelte az ellenzék, miután lelepleződött, hogy megpróbálta eltussolni a balesetet – magára is két havi fizetésmegvonást rótt ki azoknak a fegyelmi intézkedéseknek a keretében, amellyel a tárca hitelét szeretnék helyreállítani.

A japán haditengerészet legnagyobb és legkorszerűbb torpedórombolója, az Atago által okozott baleset csak egyike volt a minisztérium hitelét megtépázó ügyeknek.

Hasonlóan nagy port vert fel az a tavalyi ügy, amelyben rakétavédelmi információk kiszivárogtatása miatt emeltek vádat a haditengerészet egyik tisztje ellen.

Isiba mellett két helyettese és az önvédelmi flotta még 19 vezetője szabott ki magára pénzbüntetést, vállalva, hogy a következő két hónapban visszafizeti keresete egy részét az államkincstárnak. Tizenhét további vezetőt a rakétavédelmi információk kiszivárgása miatt 40 napig terjedő időtartamra felfüggesztettek munkájából. Összesen 88 tisztségviselő kapott fegyelmi büntetést.

A japán nemzetvédelmi minisztérium emellett jelentést tett közzé az Atago balesetéről, beismerve, hogy a két halász halálát okozó incidens idején a korszerű amerikai Aegis-radarral felszerelt romboló héttagú figyelő személyzetéből négyen nem voltak a helyükön, a hajó parancsnoka pedig – helyettesével egyszerre – éppen a sziesztáját töltötte a kabinjában.