Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi csapásokkal válaszolt Izrael a Hamász gyújtóléggömbjeire

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. június 19. 8:06

Izrael szerdára virradó éjjel és csütörtökön is légi csapásokat mért a Gázai övezetben a Hamász katonai létesítményeire válaszul arra, hogy június 15-én, kedden a Gázai övezetből a Hamászhoz köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömbök tucatjait indították Izraelbe.

A léggömbök legalább huszonöt helyen okoztak tüzet zsidó települések földjein. Ezek voltak az első incidensek május 21-e óta, amikor tűzszünettel véget vetett Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezet a május első felében folyt, tizenegy napos légi háborúnak, amelyben a Hamász rakéták százaival támadta Izraelt, az pedig légitámadásokkal válaszolt.

A hét eleje és a májusi harcok befejezése óta Izreael újra reagált június 17-én, csütörtökön a gyújtóléggömbökre: ez immár az izraeli légi csapások második hulláma az övezetben. A hadsereg tájékoztatása szerint a Hamász egyik katonai létesítményét és egy rakétaindító állást vettek célba Gázában és Hán Juniszban.

Aviv Kohavi, a hadsereg parancsnoka arra kérte az izraeli vezérkart, hogy helyezze magasabb készültségbe az izraeli haderőt, mert több forgatókönyv is lehetséges, köztük az ellenségeskedés ismételt fellángolása a legutóbbi harcok után, melyekben 260 palesztin és 13 izraeli halt meg, köztük gyerekek is mindkét oldalon.