Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárások a Várkert Bazár környékén

Szeptember 12-én hatástalanítják a Duna medrében talált légibombát

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy, honvedelem.hu / MTI | Fotó: a szerző felvételei |  2022. szeptember 11. 8:17

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai feltételezett robbanóeszközre bukkantak dunai gyakorló merülésük során az Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső fővárosi folyamszakaszon. A robbanóeszköz biztonságos kiemeléséhez, illetve hatástalanításához mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárják a területet szeptember 12-én, hétfő délelőtt.

tuzszeresz3

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész búvárai felderítették a bejelentett robbanótestet, és megállapították, hogy egy második világháborús eredetű, 100 kilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibomba szunnyad a folyómederben élesített gyújtószerkezetekkel. A robbanóeszköz biztonságos kiemeléséhez, illetve hatástalanításához mintegy 400 méter sugarú körben szükséges lezárni az érintett területet szeptember 12-én a délelőtti órákban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hétfőn 9 órától lezárják a budai oldalon a Sztehlo Gábor rakpartot és a Friedrich Born rakpartot a Lánchíd irányába, a Lánchíd utcát pedig a Clark Ádám tér felé. A pesti oldalon lezárják a Jane Haining rakpartot az Erzsébet híd irányába, valamint a Salkaházi Sára rakpartot. A lezárások 14 óráig lesznek érvényben.

tuzszeresz2

A lezárások a közösségi közlekedést is érintik. A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte: előreláthatólag hétfőn 10-13 óráig a 2-es, a 2B és a 2M villamosok két szakaszon, a déli végállomások és a Boráros tér, illetve a Széchenyi István tér és a Jászai Mari tér között járnak. A 19-es villamos két szakaszon, Kelenföld vasútállomás és a Döbrentei tér, illetve a Batthyány tér és a Bécsi út/Vörösvári út között jár.

A 41-es villamos módosított útvonalon, a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő között a Krisztina körút - Széll Kálmán tér - Margit körút útvonalon közlekedik. A 105-ös autóbusz Budán módosított útvonalon, a Lánchíd utca helyett az Attila úton és a Krisztina körúton jár. A 105-ös és a 178-as autóbuszok Pesten a Gyöngyösi utca felé a Petőfi Sándor utcán, Buda felé a Kiskörúton járnak.

A terület kiürítése több ingatlant is érint. A budavári önkormányzat közlése szerint a Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint a Várkert rakpartra néző ingatlanok kiürítése és a terület elhagyása hétfőn reggel 8 órakor kezdődik meg.

Az önkormányzat közölte azt is, hogy a hatástalanítás idejére a Virág Benedek Ház (Döbrentei utca 9.) üzemel befogadóhelyként. Kérik, hogy aki szeretné igénybe venni a befogadóhelyet, legkésőbb vasárnap délig jelezze ezt a 06-1-225-7271, 06-1-225-7272 vagy 06-20-447-1003 telefonszámon.

A tűzszerész művelet idejére elrendelt állampolgári korlátozásokról részletesen a Magyar Rendőrség közleményében olvashatnak!

Címkéktűzszerész