Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légtérrendészeti megállapodás Szlovákiával

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szlovák Védelmi Minisztérium |  2020. november 30. 14:54

A kormányközi megállapodás nemcsak Magyarországnak és Szlovákiának jó, hanem erősíti a NATO képességét is, hiszen a két ország légtere egyben NATO-légtér is – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután szlovák kollégájával aláírta a két ország közötti légtérrendészeti megállapodást november 30-án, hétfőn Pozsonyban.

Pozsony1

Jarolsav Nad és Benkő Tibor egyetértett abban, hogy a NATO elvárásának megfelelően és a V4 országok közötti kapcsolatok erősítése szempontjából egyaránt időszerű volt a kétoldalú megállapodás aláírása, amelynek célja, hogy a két nemzet légierejét alkalmassá tegyék arra, hogy rugalmasan tudjanak igazodni a légtérrendészeti feladatok megoldásához, továbbá biztosítson lehetőséget a két országnak arra, hogy a megállapodás szerint segíthessék egymás légterének védelmét.

A dokumentum rendezi többek között a felek légtérrendészettel kapcsolatos felelősségi körét, az információcserét, rendelkezéseket tartalmaz továbbá a kiképzések, a kutató-mentő műveletek, légi balesetek kivizsgálása, illetve a feladatot végrehajtó repülőgépek földi és légi kiszolgálása kapcsán. A megállapodás mindkét ország érdekeit szolgálja és a közös NATO-légtér kihasználásának előnyei mellett békeidőben is óriási szerepe lesz.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy Szlovákia, mint szomszédos ország, NATO-szövetséges EU és V4 tagállam, kiemelten fontos partnerünk. Mint mondta, az együttműködés alapja a bizalom, amely lehetővé teszi, hogy a két ország egymás légterében hajthasson végre légtérrendészeti feladatokat.

Pozsony2

A tárgyaláson elhangzott, hogy a védelmi és katonai együttműködés kiváló a két ország között. Egyetértés volt a két miniszter között abban is, hogy a haderők képességeinek és eszközeinek felhasználása kulcsfontosságú a járvány elleni védekezésben.

A honvédelmi tárca vezetője kiemelte: a Magyar Honvédség ismételten példátlan helytállásról tesz tanúbizonyságot, hisz a katonák elkötelezettek, tevékenyen részt vesznek Magyarország járvány elleni védekezésében, támogatva a rendőrség munkáját, a kórházak és szociális intézmények működését.

A szlovák védelmi miniszter köszönetét fejezte ki azért a segítségért, amelyet Szlovákiának nyújtott a magyar kormány a lakosság tömeges tesztelésében, és az egészégügy tehermentesítésében.

Pozsony3