Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légvédelmi rakétákat találtak Finnországban egy teherhajón

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 23. 12:37

A finn vámőrség 69 darab Patriot típusú amerikai légvédelmi rakétát talált egy Németországból Kínába tartó hajó rakterében – jelentették be december 21-én, szerdán a finn hatóságok.

A brit lobogó alatt hajózó Thor Liberty célállomásaként Sanghaj volt feltüntetve. A hajón rakétameghajtó töltetek és robbanószer gyártáshoz szükséges anyagok is voltak. A Balti-tengeren Kotkánál lehorgonyzott, mert további rakományt akart felvenni. Ekkor kutatták át.
A finn törvények értelmében csak a védelmi minisztérium felhatalmazásával szabad hadianyagot szállítani az ország területén és felségvizein. A rendőrség vizsgálatot indít az ügyben.

A német védelmi minisztérium december 22-én, csütörtökön bejelentette, hogy törvényes és hivatalos szállítmány az a 69 Patriot típusú amerikai légvédelmi rakéta, amelyet előző nap foglalt le a finn rendőrség Kotka kikötőjében.

A föld-levegő rakéták a német hadseregtől származnak – erősítette meg a védelmi minisztérium szóvivője. Szállításukra egy kormányközi szerződés értelmében, a német hatóságok teljes jóváhagyásával került sor, a célállomásuk pedig korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben nem Kína, hanem Dél-Korea.

A finn rendőrség korábban azért foglalta le a szállítmányt, mert a védelmi fegyverek nem rendelkeztek a Finnország által előírt tranzitdokumentumokkal.

A hajón 150 tonnányi Kínába tartó robbanóanyagot is találtak, amely nem megfelelő módon volt tárolva.

A kotkai kikötő tájékoztatása szerint a robbanóanyag szállítása legális, a rakomány ezen része átpakolást követően folytathatja útját a távol-keletre.

A finn hatóságok korábban a hajó ukrán állampolgárságú kapitányát és első tisztjét őrizetbe vették, a személyzet további 11 – szintén ukrán – tagját pedig kihallgatták a fegyverkereskedelemre vonatkozó törvények megsértése miatt.