Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „hatos” magasra helyezte a mércét

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. december 23. 11:11

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóaljra épülő MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (MH OMLT) hatodik váltása az ősz végi műveletek befejezését, majd az átadás-átvételt követően – még karácsony előtt – hazaérkezett Magyarországra.

Az ősz közepére a kialakult biztonsági helyzet megkövetelte, hogy a tartomány északi részére visszaszivárgott ellenállókat ismét kiszorítsák a Baghlan várostól északra eső területekről. A feladatot nehezítette, hogy a zászlóaljnak csupán két hete volt a tervek elkészítésére és a felkészülésre, hiszen éppen akkor érkezett vissza a tartomány délkeleti szegletéből, ahol sikeresen hajtotta végre az ANADARB-műveletet.

1595929227
Feszített munkatempóra volt tehát szükség mind az Afgán Nemzeti Hadseregnél (ANA), mind a magyar-amerikai mentorcsoportnál. A művelet nemzetközi volt, hiszen az afgán erőket az ANA-századok mellett a helyi rendőrség (ANP) és National Directorate of Security (NDS) erői képviselték, míg az ISAF részéről a magyar-amerikai mentorcsoportok mellett két német lövészszázad vett részt az akcióban; amerikai műszaki- és légi-, valamint német tüzérségi támogatás mellett.

A művelet befejezését követően az MH OMLT hatodik váltásának két hete maradt arra, hogy felkészüljön a váltás fogadására és az átadás-átvétel megkezdésére. Hamarosan ismerősök érkeztek az MH OMLT-nek otthont adó Khilagay bázisra, hiszen az új váltás szintén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából, a 3. Lövészzászlóaljból került ki.

Az átadás-átvétel az előírásoknak megfelelően lezajlott, ennek során a váltás parancsnoka egy televíziós riportban megjegyezte: „a «hatos» magasra helyezte a mércét, de szeretnék ott folytatni a megkezdett munkát, ahol elődei befejezték, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hírnevéhez méltóan."

Az átadás-átvételt követően az MH OMLT hatodik váltása követően búcsút intett a hét hónapig otthonául szolgáló Khilagay bázisnak, majd a családnak szánt karácsonyi ajándékokkal felszerelkezve repülőre ültek s hazautaztak haza Magyarországra.