Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legyen béke, szabadság, egyetértés!

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 15. 11:48

„Habár azóta sok esztendő telt el, a márciusi ifjak által elénk állított mérce ma is érvényes. Az 1848-as forradalom hőseinek örökségéhez ma is hűnek kell lennünk” – jelentette ki ünnepi beszédében Németh Szilárd március 15-én, Csepelen. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján a magyarok példaértékű összefogásáról, egységéről beszélt.

_SNJ6676

Csepelen, a Görgey Artúr téren álló Petőfi szobornál tartottak megemlékezést a 174 évvel ezelőtt kezdődött forradalom és szabadságharc évfordulóján. Az ünnepségen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes felidézte, hogy 1848 és 1849 hőseit a haza iránti elkötelezettség és a nemzet jövője iránti felelősségérzet késztette összefogásra és bátor kiállásra. „174 évvel ezelőtt a magyarság együtt, félelem nélkül állt ki elhatározásai mellett, és példa nélküli egységben vívta ki a magyar nemzet szabadságát és függetlenségét. A közfelkiáltással elfogadott 12 pont bevezetője úgy fogalmazott: »Legyen béke, szabadság, egyetértés!« Ennek érvényessége számunkra, akik a 21. században élünk, egy jottányit sem változott” – jelentette ki. Megemlítve a migrációs nyomást, a koronavírus-járványt és az általa okozott gazdasági nehézségeket, hozzátette: az elmúlt évek számtalan kihívást állítottak hazánk elé.

_SNJ6839

Németh Szilárd hangsúlyozta: ma is rendkívüli időket élünk, hiszen a szomszédunkban háború dúl. „A Magyar Honvédség megbízhatóan védi Magyarország függetlenségét, belső békéjét és a magyar emberek biztonságát. Honvédeink önzetlenül és elszántan végzik azt a feladatot, ami a háborús konfliktus kiterjedését szándékozik megelőzni, megakadályozni és természetesen részt vesznek abban a humanitárius feladatban is, amit az Ukrajnából menekülők áradata jelent” – fogalmazott, hozzátéve: március 15. reggeléig 270 ezren érkeztek Magyarországra a háború sújtotta szomszédunkból.

_SNJ6772

A parlamenti államtitkár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kapcsán leszögezte: 174 évvel ezelőtt, március 15-én vér nélkül győzött a forradalom. A magyarság példátlan összefogásról és egységről tett tanúbizonyságot 1848-ban.

A megemlékezés ünnepi műsorral folytatódott, majd koszorúzással és a megemlékezés virágainak elhelyezésével ért véget.